Huippukokki tarjoilee suomalaisia herkkuja aasialaisille: Maistuvatko "Ida-mummin lihapullat" paikallisille?

lihapullat
Kuvituskuva. Shutterstock

Keittiöpäällikkö Jaakko Sorsa on asunut pitkään Hongkongissa – ja oppinut sen, millaiset pohjoismaalaiset herkut maistuvat aasialaisille kaikkein parhaiten.

Hongkongilaisen huippuravintola FINDSin keittiöpäällikkö Jaakko Sorsa on tehnyt pohjoismaalaista ruokaa tutuksi Aasiassa. Sorsan viimeisin projekti näki vastikään päivänvalon, kun Finnair kertoi tuovansa Sorsan suunnittelemat ateriat Hongkongista lähtevien lentojensa business-luokkaan 4. helmikuuta lähtien.

Jaakko Sorsan suunnittelemat annokset Hongkong–Helsinki-reitille:

Fenkolilla maustettua kylmäsavulohisalaattia, kesäkurpitsaa ja ohraa, piparjuuri-kapriskastiketta

Vokattua kanaa, parsakaalia ja höyrytettyä riisiä

Lihapullia rosmariinikastikkeessa, peruna-porkkanamuhennosta ja puolukkahilloa

Sienikeittoa, paistettuja korvasieniä ja hasselpähkinäöljyä

Maistuvatko suomalaiset lihapullat aasialaisille?

Hongkongista Helsinkiin kulkevilla lennoilla on paljon aasialaisia, mannerkiinalaisia – ja muutenkin kosmopoliitteja matkustajia. Tästä syystä huippukokille oli erityisen tärkeää suunnitella lennoille sellaiset annokset, jotka maistuvat taatusti kansainvaliselle porukalle.

Lopputuloksena syntyi ruokalista, johon kuuluvat muun muassa rosmariinikastikkeen kanssa tarjoillut, perisuomalaiset lihapullat. Maistuvatko lihapullat varmasti aasialaisille business-luokan matkustajille, Jaakko Sorsa?

– Erittäin hyvin. Varsinkin perheen perinnereseptillä tehdyt Ida-mummin lihapullat! Tosi hienoa, etta nämä lennolla tarjottavat lihapullat tehdään täsmälleen samalla käsityölla kuin mummin ja FINDS:in pullat, huippukokki tunnelmoi.

– Klassikot uppoaa aina! Eikä ihme, kyllähän Suomessakin niitä on syöty vuosisatoja ja edelleen maistuu! Sorsa jatkaa.

Huippukokille oli heti selvää, että suomalaiset maut pääsisivät päärooliin, kun hän päätti tarttua haasteeseen, ja suunnitella menun Finnairin business-luokkaan.

– Meillä FINDSissa on yli 11 vuoden kokemus pohjoismaisten makujen esittelystä niitä aiemmin maistamattomille asiakkaille, joten siitä muotoutui teema "suomalainen ruokaperinne". Nykyään on niin paljon puhetta "uudesta pohjoismaisesta keittiöstä", että tällä kertaa tehdäänkin klassisempaa osastoa. Esimerkiksi säilöntämetodit, kuten savustaminen, hilloaminen ja suolaaminen ovat laajasti esillä annoksissa, Sorsa kertoo.

Tärkeintä huippuammattilaiselle on kuitenkin se, että lopputulos maistuisi hänelle itselleen – oli kyse sitten huippuravintolassa tai yläilmoissa nautitusta illallisesta.

– Se on aina hyvä ohjenuora, että maistuisiko annos itsellesi, jos tarjottaisiin siinä tilanteessa. Minulle maistuisi!

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja