Huippukokit tyrmäävät lastenannokset: "Ei kukaan kotonakaan tee nauravia nakkeja"

nakit
Lastenannokset ovat puhuttaneet tällä viikolla. Shutterstock

Monessa lapsiperheessä ravintolareissut aloitetaan valitsemalla lapsille lastenlistalta tuttuja herkkuja. Tämä tapa on saanut kritiikkiä tällä viikolla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijalta – ja nyt myös suomalaisilta huippukokeilta.

Yle uutisoi tällä viikolla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ravitsemusyksikön erikoistutkijan kritisoivan sitä, että lastenlistan kestosuosikissa, nakeissa ja ranskalaisissa, saattaa olla liikaa suolaa, rasvaa ja nitraattia. Huonon ravintosisällön lisäksi lastenlistassa on toinenkin huono puoli: Lapsia ei totuteta syömään samaa ruokaa kuin vanhemmat.

Makuja.fi haastatteli suomalaisia huippukokkeja, jotka olivat yhtä mieltä siitä, että lastenannoksista voitaisiin luopua siksi, että lapset saisivat maistella jo pienestä pitäen samoja ruokia kuin heidän vanhempansa.

"Lastenannokset saa puoleen hintaan"

Tomi Björck toivoo, että lapsille tarjoiltaisiin samaa ruokaa kuin aikuisille.

Tomi Björckin omistamissa Gaijin- ja Farang-ravintoloissa ei ole erillistä lasten ruokalistaa. Huippukokki toivoo, että lapset maistelisivat ravintoloissa rohkeasti uusia makuja.

– Minulla on kaksi lasta ja meillä aikuiset ja lapset syövät samaa ruokaa. Haluaisin kannustaa muitakin siihen. Hienoa siinä on se, että lapset pääsevät maistamaan kaikkea. Olen huomannut, että lapset todella kasvavat makuelämysten kokemiseen, hän jatkaa.

Huippukokki ei olisi huolissaan siitä, että lapsille eivät kelpaisi erikoisemmat ruokalajit.

– Meillä tehdään kaikki ruoat aina alusta lähtien itse, niin kyllä meiltä aika tyytyväisiä lapsia lähtee kotiin, Björck kertoo.

Gaijinissa ja Farangissa lapsen ruokailu maksaa tavallisesti puolet normaalihinnasta.

"Lapsille tehdään vähän pienempiä annoksia"

Hans Välimäki ei kannata lastenannoksia.

Hans Välimäen Rikhards-, Välimäki-, Masu- ja Midhill-ravintoloissa lapsille tarjoillaan niin ikään samaa ruokaa kuin aikuisille. Välimäki ei näe syytä siihen, miksi lapsille pitäisi valmistaa ruoat erikseen – kun harva toimii näin kotonaankaan.

– Ei kukaan varmaan kotonakaan tee nauravia nakkeja, vaan ihan samaa ruokaa lapsille kuin itselleen, Välimäki toteaa.

Välimäen ravintoloissa lapsille tarkoitetut annokset poikkeavat tavanomaisista annoksista vain kokonsa puolesta.

– Meillä lapsille on tehty annokset vähän pienempinä, Välimäki toteaa.

Myös Välimäen ravintoloissa lapsille tehdyistä annoksista veloitetaan tavallisesti enintään puolet kokonaisen annoksen hinnasta.

"Kokkaan kaikille hyvää"

Ravintola Murussa työskentelevä huippukokki Henri Alén otti niin ikään Twitterissä kantaa siihen, kuinka hänen mielestään lastenannoksiin – tai niiden puutteeseen – tulisi suhtautua.

– Vastaan kun kysyttiin: Kieltäydyn tekemästä erikseen lastenannoksia. Kokkaan kaikille hyvää. Lapsista aikuisiin, Alén kirjoitti Twitterissä.

Myöhemmin hän tarkensi, että tarvittaessa lapsille tarkoitettuihin annoksiin hän on valmis tekemään lapsiystävällisiä muutoksia.

– Kyllä. Puolikkaita ja vähennän suolaa ja paloittelen pienemmäksi jos tarvis. Ei ongelma, Alén jatkoi Twitterissä.

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja