Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Huippukokit tyrmäävät lastenannokset: "Ei kukaan kotonakaan tee nauravia nakkeja"

Lastenannokset ovat puhuttaneet tällä viikolla.
Lastenannokset ovat puhuttaneet tällä viikolla.Shutterstock
Julkaistu 06.08.2014 15:36

MTV LIFESTYLE

Monessa lapsiperheessä ravintolareissut aloitetaan valitsemalla lapsille lastenlistalta tuttuja herkkuja. Tämä tapa on saanut kritiikkiä tällä viikolla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijalta – ja nyt myös suomalaisilta huippukokeilta.

Yle uutisoi tällä viikolla Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ravitsemusyksikön erikoistutkijan kritisoivan sitä, että lastenlistan kestosuosikissa, nakeissa ja ranskalaisissa, saattaa olla liikaa suolaa, rasvaa ja nitraattia. Huonon ravintosisällön lisäksi lastenlistassa on toinenkin huono puoli: Lapsia ei totuteta syömään samaa ruokaa kuin vanhemmat.

Makuja.fi haastatteli suomalaisia huippukokkeja, jotka olivat yhtä mieltä siitä, että lastenannoksista voitaisiin luopua siksi, että lapset saisivat maistella jo pienestä pitäen samoja ruokia kuin heidän vanhempansa.

"Lastenannokset saa puoleen hintaan"

Tomi Björck toivoo, että lapsille tarjoiltaisiin samaa ruokaa kuin aikuisille.

Tomi Björckin omistamissa Gaijin- ja Farang-ravintoloissa ei ole erillistä lasten ruokalistaa. Huippukokki toivoo, että lapset maistelisivat ravintoloissa rohkeasti uusia makuja.

– Minulla on kaksi lasta ja meillä aikuiset ja lapset syövät samaa ruokaa. Haluaisin kannustaa muitakin siihen. Hienoa siinä on se, että lapset pääsevät maistamaan kaikkea. Olen huomannut, että lapset todella kasvavat makuelämysten kokemiseen, hän jatkaa.

Huippukokki ei olisi huolissaan siitä, että lapsille eivät kelpaisi erikoisemmat ruokalajit.

– Meillä tehdään kaikki ruoat aina alusta lähtien itse, niin kyllä meiltä aika tyytyväisiä lapsia lähtee kotiin, Björck kertoo.

Gaijinissa ja Farangissa lapsen ruokailu maksaa tavallisesti puolet normaalihinnasta.

"Lapsille tehdään vähän pienempiä annoksia"

Lehtikuva

Hans Välimäki ei kannata lastenannoksia.

Hans Välimäen Rikhards-, Välimäki-, Masu- ja Midhill-ravintoloissa lapsille tarjoillaan niin ikään samaa ruokaa kuin aikuisille. Välimäki ei näe syytä siihen, miksi lapsille pitäisi valmistaa ruoat erikseen – kun harva toimii näin kotonaankaan.

– Ei kukaan varmaan kotonakaan tee nauravia nakkeja, vaan ihan samaa ruokaa lapsille kuin itselleen, Välimäki toteaa.

Välimäen ravintoloissa lapsille tarkoitetut annokset poikkeavat tavanomaisista annoksista vain kokonsa puolesta.

– Meillä lapsille on tehty annokset vähän pienempinä, Välimäki toteaa.

Myös Välimäen ravintoloissa lapsille tehdyistä annoksista veloitetaan tavallisesti enintään puolet kokonaisen annoksen hinnasta.

"Kokkaan kaikille hyvää"

Ravintola Murussa työskentelevä huippukokki Henri Alén otti niin ikään Twitterissä kantaa siihen, kuinka hänen mielestään lastenannoksiin – tai niiden puutteeseen – tulisi suhtautua.

– Vastaan kun kysyttiin: Kieltäydyn tekemästä erikseen lastenannoksia. Kokkaan kaikille hyvää. Lapsista aikuisiin, Alén kirjoitti Twitterissä.

Myöhemmin hän tarkensi, että tarvittaessa lapsille tarkoitettuihin annoksiin hän on valmis tekemään lapsiystävällisiä muutoksia.

– Kyllä. Puolikkaita ja vähennän suolaa ja paloittelen pienemmäksi jos tarvis. Ei ongelma, Alén jatkoi Twitterissä.

Heli Kuitunen, heli.kuitunen(at)mtv.fi

Lisää aiheesta:

Pitääkö ravintoloissa olla lastenlista? Helsinkiläisravintoloissa otettu käyttöön toinen taktiikkaKatoaako liha kouluruokaloista ja lounasravintoloista? Näin uudet ravitsemussuositukset vaikuttavatKoronapandemia runtelee Finnjävel-huippukokkien bisnestä – nämä vinkit he antavat hamstraajillePuhtaus ja paikalliset erikoisuudet kiinnostavat – laivan buffet on turisteille eksoottinen ruokakeidasSuomalaisilla erikoinen asenneongelma ravintoloissa: Humalaiset saavat huutaa, lapset eivät? Tomi Björck kannustaa pilke silmäkulmassa: "Suosittelen harrastamaan seksiä ravintolan vessassa"
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 08:21
    Juusto

    Mozzarellaa vai burrataa? Tässä juustojen erot

  • Eilen17:31
    Leivonta

    Liisa yhdisti mokkapalat ja mutakakun – lopputuloksena superhitti!

  • Eilen16:07
    Ruoka

    Tätä ruokaa saa syödä vain 2 grammaa päivässä

  • Eilen11:05
    Ruoka

    Tunnettujen liköörikonvehtien valmistus lopetettu yllättäen: "Pitääkö juuri ennen joulua...?"

  • Eilen08:15
    Ruoka

    Tätä aamupalaa ravitsemusterapeutti suosittelee