Huimaan suosioon nousseesta hittiherkusta syntyy kevään maukkain salaatti – kokin grillireseptillä hurmaat juhlavieraat

makkara parsa grilli
Shutterstock

Pääsiäinen on perinteisesti aikaa, jolloin grillit kaivetaan esiin säästä riippumatta. HKScanin toteuttaman tutkimuksen mukaan pääsiäisenä suomalaisten grilleissä tiriseekin noin kuusi miljoonaa grillimakkaraa. 

Aurinkoinen ja lämpenevä sää saa monet suomalaiset innostumaan yhä enemmän ruoanlaitosta ulkona. HKScanin toteuttamassa kansallisessa grillauskyselyssä kysyttiin suosituinta grillattavaa, ja tulos oli selvä. Tutkimuksen mukaan makkara on ylivoimaisesti suosituin grillattava, ja tutkimuksen mukaan pääsiäisenä grilliin päätyy noin kuusi miljoonaa grillimakkaraa. 

– Kun yhdistetään pääsiäinen, grillaus, makkaran suuri suosio ja myyntiluvut, niin pakko todeta, että grillimakkarasta on tullut yksi pääsiäisen perinneherkuista, HKScanin Suomen markkinointi- ja kategoriajohtaja Anne Terimo kertoo.

Tutkimuksen mukaan joka neljäs grillaaja valitsee perinteisten grilliamakkaroiden tilalle tai kaveriksi yhä useammin viime kesänä toden teolla itsensä läpi lyöneitä raakamakkaroita. 

Tästä hittiherkuksi ja keväällä ajankohtaisesta parsasta saa loihdittua hiukan juhlallisemmankin herkun pääsiäispöytään HKScanin tuotekehityskokki Sami Lamminahon ohjeella.

Parsa-makkarasalaatti

2 pkt mausteista raakamakkaraa
1 pnt (n. 450g) vihreää parsaa
1 pnt (n 450g) valkoista parsaa
1 kpl sitruunan kuori ja mehu, noin 0,5 dl
0,5 dl rypsiöljyä
1 tl suolaa

Timjamicrème

1 prk (n 150 g) ranskankermaa
1 rkl hienonnettua tuoretta timjamia
0,5 tl suolaa
0,5 tl sokeria
Mustapippuria

Aloita valmistamalla timjamicrème. Hienonna timjami ja sekoita se ranskankerman joukkoon. Mausta suolalla, sokerilla ja mustapippurilla, anna maustua jääkaapissa noin puoli tuntia.

Kuori parsat ja leikkaa tyvestä noin 2 cm pätkä pois. Grillaa parsat kuumassa grillissä noin 5 minuuttia. Nosta parsat leikkuulaudalle ja leikkaa noin 2 cm pituisiksi pätkiksi. Nosta leikatut parsat kulhoon ja valmista sitruunan mehusta, sitruunankuoresta, öljystä ja suolasta kastike. Sekoita joukkoon. Jätä kulho huoneenlämpöön siksi aikaa, kun grillaat makkarat kypsiksi.

Leikkaa grillatut makkarat noin 2 cm pätkiksi. Sekoita makkarapalat kulhossa sekaisin parsojen kanssa ja tarjoile timjamicrèmen kanssa.

Lähde: HK

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.