Huikeat terveysvaikutukset – oletko maistanut ruokakauppojen erikoisinta hedelmää?
Suomessa useissa isommissa ruokakaupoissa myydään ympäri vuoden erikoista, pinkkiä hedelmää. Onko pitahaya terveyshyötyineen sinulle tuttu?
Lohikäärmehedelmäksikin kutsuttu eksoottinen pitahaya on ruokakaupan hedelmäosastolla erikoinen näky monen suomalaiseen silmään. Ulkonäön ei kuitenkaan kannata antaa hämätä, sillä pitaya on oikea terveyspommi.
TIESITKÖ? Pitahaya on kaktushedelmä, jota viljellään muun muassa Etelä-Amerikassa. Hedelmä on maultaan aromikas ja makea, ja sen hedelmäliha muistuttaa maultaan ja koostumukseltaan kiiviä.
Terveydelle hyödyllisiä antioksidantteja
Pitahayat sisältävät paljon antioksidantteja, jotka tunnetisti suojaavat kehoa vapailta radikaaleilta. Korkea antioksidanttipitoisuus tarkoittaa sisäisen terveyden edistämisen ohella hyviä uutisia myös iholle, sillä ne edesauttavat ihon pysymistä sileänä ja nuorekkaana.
Ruoansulatukselle elintärkeää kuitua
Pitahaya sisältää myös kuitua, joka on erityisen tärkeää ruoansulatuksen toiminnalle. Kaikkein eniten pitahayasta saa irti kuituja silloin, kun myös sen kuoret syödään, vaikka niitä ei tavallisesti syödäkään sellaisenaan. Lisäämällä hedelmän kokonaisena esimerkiksi smoothieen, voi sen kuitupitoisuudesta saada kaiken irti.
Edistää painonpudotusta
Pitahayat ovat koostumuksensa vuoksi täyttäviä hedelmiä, mutta eivät kuitenkaan sisällä paljon kaloreita. Keskikokoinen pitahaya sisältää noin 60 kilokaloria. Erikoislaatuinen hedelmä voi tämän vuoksi osoittautua kaivatuksi avuksi painonpudotuksessa.
Suojaa flunssalta
Syksyllä flunssat tunnetusti jylläävät, mutta hedelmistä voi olla apua immuunipuolustuksen vahvistamisessa. Pitahaya sisältää paljon terveydelle hyödyllisiä ravintoaineita, jotka tunnetusti vahvistavat elimistön vastustuskykyä.
Lähteet: Kotimaiset kasvikset ry, Blackdoctor.org
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia