0:51

Kaurapuurosta paljastui juuri hätkähdyttävä terveysvaikutus – voi olla suuria vaikutuksia väestötasolla

Säännöllisesti aamiaista nauttivat ovat tutkimusten mukaan muita pienemmässä aivoverenkiertohäiriöiden vaarassa. Tuoreen tutkimuksen mukaan erityisesti kaurapuuro näyttäisi olevan hyvä aamiaisruoka.

Tutkimus julkaistiin Stroke-lehdessä, ja se perustuu 55 000 tanskalaisen kolmetoistavuotiseen seurantaan, jonka aikana lähes 2 300 heistä sairastui aivoverenkiertohäiriöön ensimmäistä kertaa.

Osallistujien ruokavaliotietojen perusteella tutkijat arvioivat, miten erilaiset aamupalaruoat ja niiden korvaaminen toisilla ruoilla vaikuttaisi sairastumisriskiin.

Voi olla suuria vaikutuksia väestötasolla

Tutkijoiden laskelmien mukaan osallistujien riski sairastua aivoverenkiertohäiriöihin olisi ollut pienempi, jos he olisivat vaalean leivän ja kananmunien sijaan syöneet kaurapuuroa. Ero ei ollut suuren suuri, vain muutaman prosentin luokkaa, mutta pienilläkin muutoksilla voi olla suuria vaikutuksia väestötasolla. Jogurtin vaihtaminen kaurapuuroon ei suonut terveyshyötyjä.

Tanskalaisten havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta kaurapuuron terveyshyödyistä on saatu näyttöä aiemminkin. Kaurapuuroa säännöllisesti nauttivat saattavat muun muassa säästyä tyypin 2 diabetekselta ja sydäninfarkteilta muita todennäköisemmin. Vaikutus selittyy todennäköisesti kauran sisältämillä terveellisillä ravintokuiduilla, mutta myös muut tekijät voivat vaikuttaa yhteyteen.

Copyright Duodecim 2020. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja