Huikeat terveyshyödyt – syöthän jo näitä siemeniä?

chiajugu
Chia-siemenillä saa hetkessä tuunattua aamupalan tervellisemmäksi. Shutterstock

Tiesitkö näitä faktoja chia-siemenistä?

Siemenet sisältävät tunnetusti paljon terveellisiä ainesosia. Lisäksi niitä voi syödä kuka vain! Siemeniä on helppo lisätä niin aamiaisjogurttiin ja puuroihin kuin ripotella lounassalaatin päälle.

Chia-siemenistä valmistuu myös herkullinen vanukas.

Superruokia ei suosita turhaan – tässä viisi terveyshyötyä chia-siemenistä.

1. Oikea proteiinipommi

Proteiinia sisältävän ruoan syöminen pitää tunnetusti nälän loitolla pidempään. Kun nälkä ei pääse yllättämään, pysyy myös välipalojen syönti aisoissa. Lihasten kasvusta haaveilevalle chia-siemenet voivatkin olla oiva tapa kehittyä.

2. Rutkasti kuitua

Siemenet sisältävät paljon kuitua – niin myös chia-siemenet. Riittävä kuidunsaanti ylläpitää ruoansulatuksen toimintaa. Näin ollen siementen syöminen voi myös auttaa turvotuksen kanssa kamppailevia. Säännöllisesti toimiva suoli ehkäisee vatsan turvottelua.

3. Vähän hiilihydraatteja

Yhdessä pienessä annoksessa eli noin 30 grammassa chia-siemeniä on vain 12 grammaa hiilihydraatteja. Mikäli hiilihydraatteja välttelee, saattavat chia-siemenet olla yksi oiva kuidunlähde, johon kannattaa tutustua.

4. Stressaako?

Chia-siemenet hellivät vatsan lisäksi myös mieltä – siemenet sisältävät nimittäin paljon serotoniinia vapauttavia tryptofaania ja magnesiumia. Lisäksi ne sisältävät masennusta ehkäiseviä omega-3-rasvahappoja. Kun stressaa vähemmän myös kortisolin eli niin kutsutun stressihormonin tuotanto vähenee. Kortisolin tiedetään myös lisäävän rasvan kertymistä vyötärölle.

5. Täynnä terveellisiä rasvoja

Hyvien rasvojen nauttiminen ravinnossa auttaa polttamaan rasvaa. Terveellisten rasvojen syöminen ylläpitää myös kylläisyyden tunnetta. Näin välipaloilla herkuttelu ja liian suurten aterioiden syöminen pysyy kurissa ja energiaa riittää pitkin päivää.

Lähde: Popsugar

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja