Helpolla niksillä kuivatut kikherneet muuttuvat keittämisen jälkeen erityisen pehmeiksi ja samettisiksi.
Huippukokki Henri Alén kertoi Makuja.fi-sivustolle vinkkinsä siihen, kuinka kikherneet kannattaa keittää syyrialaisittain.
– Kuivatut kikherneet tulee keittää soodavedessä, jos niistä haluaa täysin pehmeitä. Meillä oli kerran syyrialainen kokki ja näin hän minulle opetti, Alén kertoo.
Soodavesi kikherneitä varten sekoitetaan ruokasoodasta ja vedestä.
– Kattilaan vesi ja sinne noin teelusikallinen ruokasoodaa kuuteen seitsemään litraan vettä – ja sitten keitetään, Alén kertoo.
Henri Alénin kikhernesalaatti
1 punasipuli
2 rkl punaviinietikkaa
2 oksaa varsiselleriä
2 prk (à 310g) kypsiä kikherneitä
1 tl hienonnettua punaista chiliä
ripaus juustokuminaa
1 ruukku lehtipersiljaa
0,5 dl oliiviöljyä
suolaa ja mustapippuria
Kuori ja hienonna punasipuli. Sekoita sipulin joukkoon punaviinietikka. Hienonna varsiselleri ja huuhtele säilötyt kikherneet veden alla. Valuta hyvin. Sekoita kikherneet ja varsiselleri punasipulin joukkoon. Lisää joukkoon hienonnettu chili, juustokumina ja hienonnettu lehtipersilja. Sekoita mukaan vielä oliiviöljy ja mausta suolalla ja pippurilla.
Lähde: Vuoden keittokirja, Henri Alén ja Annukka Oksanen, Readme 2015