"Hitaasta kassasta" tuli ilmiö – espoolaiskauppias Toni yllättyi suosiosta: "Aluksi ihmeteltiin, että olenko ihan pöllö"

1:05 Espoolaisen ruokakaupan kassalla ei hötkyillä! Tällainen on hidas kassa
KATSO VIDEO: Näin toimii hidas kassa espoolaisessa ruokakaupassa.

Hidas kassa on noussut ilmiöksi sekä meillä että maailmalla.

Hollantilaiskauppaketju Jumbo on ottanut käyttöön niin sanotut hitaat kassat 200 myymälässään. Kassoilla asiakkaan ei siis tarvitse kiirehtiä, vaan aikaa jää vaikka rupatteluun.  

Asian nosti Suomessa puheenaiheeksi K-Citymarket Kupittaan kauppias Hannu Aaltonen. Aaltonen kirjoitti Twitterissä, että hitailla kassoilla pyritään muun muassa helpottamaan yksinäisten asiakkaiden arkea.

Jos julkaisu ei näy, katso se täältä.

Hitaasta kassasta iloa yksinäisille?

Aaltosen kaupassa hidasta kassaa ei vielä ole, mutta hollantilaisketjun tempaus sai kauppiaan pohtimaan asiaa.

– Kaupassa käynti on vähän niin kuin entisajan tori. Täällä tapaa ihmisiä, joten se on tärkeää monelle yksinäiselle. Siksi olemme miettineet, olisiko tällainen hidas kassa vaihtoehto meille, kauppias pohtii MTV Uutisille.

Aaltosen mukaan suurin osa asiakkaista, ja kauppias itsekin, toivoo kuitenkin mahdollisimman nopeaa ja sujuvaa asiointia kassalla. Yksittäinen hidas kassa voisi silti olla vaihtoehto.

– Siellä olisi ikään kuin laillinen syy jutella ja olla vähän pidempään.

Kauppias Aaltonen kuvailee ruokakauppaa sulatusuuniksi ja läpileikkaukseksi yhteiskunnasta: asiakkaiden joukkoon mahtuu paljon erilaisia ihmisiä nuorista eläkeläisiin. Hitaasta kassasta voisi olla iloa esimerkiksi vanhemmalle väestölle.

– Ikääntyneelle ihmiselle kaupassa käynti voi olla monestakin syystä hankalaa. Digitaalisuus on tullut kauppoihin ja jopa luottokortin käyttö voi olla vanhemmalle ihmiselle hankalaa.

Hidas kassa käytössä espoolaiskaupassa jo viidettä vuotta

Espoossa, kauppakeskus Isossa Omenassa sijaitsevassa K-Citymarketissa on kertynyt jo useamman vuoden käyttökokemus hitaasta kassasta. Kauppias Toni Pokelan mukaan hidas kassa on ollut kaupassa toiminnassa viitisen vuotta.

– Se lähti alun perin liikkeelle kokeiluna. Kassa oli suunnattu esimerkiksi sellaisille asiakkaille, joita jännitti se rahastustilanne, kun pitää nopeasti suoriutua ja kaivella kolikoita, Pokela kertoo MTV Uutisille.

Pian kaupassa kuitenkin huomattiin, että kysyntää hitaalle kassalle on muissakin kohderyhmissä. Kassalla asioivat nyt monet vanhukset ja lapsiperheetkin. 

– Ei tarvitse hosua tai pelätä, että joku siellä niskan takana hengittää, että koitapas nyt kaivaa se kortti. Lisäksi siinä on myös sosiaalinen puoli ja kassan kanssa voi vaihtaa kuulumiset.

Kassan yhteydessä on Pokelan mukaan myös nojatuoli, missä voi rauhassa istuskella ja odotella omaa vuoroaan.

– Hidas kassa nousi alusta alkaen suosioon, emmekä me ole sitä pois ottamassa. Sitä käyttävät erilaiset kohderyhmät.

Kokeilu, joka tuli jäädäkseen

Suomalaisia ei varsinaisesti tunneta sosiaalisina sieluina tai small talkin mestareina, mutta Pokelan mukaan moni jää silti hitaalle kassalle rupattelemaan hetkeksi myyjän kanssa. 

– Siinä voi vaihtaa vähän kuulumisia ja asiakas tietää jo sen, että tässä ei ole mikään kiire ja paniikki.

Hidas kassa on myös myyjille mieluisa työpiste: työt saa suorittaa rauhassa, eikä kassahihna pyöri jatkuvalla syötöllä. Kauppias Pokelan mukaan hitaalle kassalle on muodostunut vakioasiakaskunnan lisäksi myös vakiomyyjäporukka. Porukassa on erityisen ulospäinsuuntautuneita myyjiä.

Kauppias Pokela kuvailee hidasta kassaa "kokeiluksi, joka tuli jäädäkseen".

– Aluksi minulle ihmeteltiin, että olenko ihan pöllö, että "me ainakin halutaan, että meidän kaikki kassat on nopeita ja tehokkaita". Mutta päätimme silti kokeilla, ja nyt on kiva kuulla, että se on muuallakin maailmassa otettu käyttöön.

Pokela muistelee espoolaiskaupan hitaan kassan herättäneen avautuessaan huomiota ulkomaita myöten. Muun muassa espanjalainen paikallisradio otti yhteyttä Pokelaan kysyäkseen lisätietoja tästä suomalaisesta tempauksesta.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja