Kauhistuin, kun kuulin monen hirviporukan heittävän kielet koirille. Ei-niin-kauniin ulkokuoren sisältä löytyy kuitenkin supermaukas liha, joka sulaa suuhun. Pähkäilin appiukolta saavani kielen kohtaloa, kunnes törmäsin yhdessä suosikkikeittokirjoistani huippuluokan reseptin. Michelin-kokkien Pekka Terävän ja Teemu Auran pari vuotta vanha Puhtaiden makujen keittiö on loistelias teos pohjoismaisten raaka-aineiden kunniaksi. Sen ruoat eivät ole vaikeita tehdä, mutta ei niitä kaikkein yksinkertaisimpiakaan. Olennaista ovat selkeät, mutta täydelliset makujen harmoniat ja toisiaan nostavat raaka-aineet.
Hirvestyskauden hienostuneen krouvi annos syntyy hirvenkielestä, joka kylpee tilli-fenkoliliemessä ja kruunataan tilliöljyllä ja parsakaalin kukinnoilla. Kirjassa on käytetty karitsankieltä, mutta veikkaanpa, että hirvi on vieläkin parempaa.
PS. Tsekkaa myös paistettu hirvenkieli ja hirven routapaisti perunakohokkaalla! Kirjoitin toisaalle myös hirviburgerin reseptin.
Hirvenkieltä ja tilli-fenkolilientä
2 hirvenkieltä
1 fenkoli
1 palsternakka
1 sipuli
suolaa (1 tl / 1 l vettä)
sokeria
laakerinlehteä
timjamia
maustepippuria



