Hiilet vai briketit? Grillauksen Suomen mestari vastaa
Hiiligrilli on grillien kuningas, joka tuo ruokaan oman herkullisen arominsa. Mutta mitä hiiligrillissä kannattaisi polttaa?
Kaupoissa tarjolla on sekä hiiliä että brikettejä, jotka kummatkin sopivat tavalliseen pallogrilliin.
Hiilet syttyvät nopeammin kuin briketit, ja briketit palavat pidempään kuin hiilet. Kiireisen grillaajan kannattaa siis jo ajankäytöllisistä syistä valita grilliinsä hiilet, kun taas pitkään ja hitaasti grillaava voi hyötyä enemmän briketeistä.
Mutta onko jompikumpi automaattisesti parempi valinta? Grillauksen Suomen mestari, ravintoloitsija Tomi Nipula ei kallistuisi brikettien puoleen.
– Itse en suosi brikettejä, koska niistä ei tule ruokaan samanlaista aromia kuin hiilistä. Briketeistä ei myöskään aina tiedä, mistä ne on valmistettu. Saattaa olla, että briketit on tehty jämäpuumateriaalista, joka on jauhettu, Nipula toteaa.
– Hiiligrillauksessa on hyvä tietää, millä puulla grillaat.
Nipulan mukaan kaupoissa myytävät hiilet ovat yleensä melko tasalaatuisia, eikä suuria eroja tuotemerkkien välillä ole.
Jos päädyt käyttämään grillauksessa brikettejä ja haluat ruokaasi reilusti savun aromia, kehottaa Poppamiehenäkin tunnettu Marko Suksi latomaan hiilien päälle lehtipuuta.
– Käytän brikettejä, kun haluan grillata jotain erittäin hitaasti. Silloin laitan brikettien päälle savustuspuuta, kuten tammea, leppää, vaahteraa tai omenapuuta, jotta grilliin tulee lisää savua, Suksi vinkkaa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan