Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Hiilet vai briketit? Grillauksen Suomen mestari vastaa

9:03Kesän grillaustrendit
Julkaistu 14.06.2016 20:01

Tuuli Lindgren

tuuli.lindgren@mtv.fi

Hiiligrilli on grillien kuningas, joka tuo ruokaan oman herkullisen arominsa. Mutta mitä hiiligrillissä kannattaisi polttaa?

Kaupoissa tarjolla on sekä hiiliä että brikettejä, jotka kummatkin sopivat tavalliseen pallogrilliin. 

Hiilet syttyvät nopeammin kuin briketit, ja briketit palavat pidempään kuin hiilet. Kiireisen grillaajan kannattaa siis jo ajankäytöllisistä syistä valita grilliinsä hiilet, kun taas pitkään ja hitaasti grillaava voi hyötyä enemmän briketeistä. 

Mutta onko jompikumpi automaattisesti parempi valinta? Grillauksen Suomen mestari, ravintoloitsija Tomi Nipula ei kallistuisi brikettien puoleen. 

– Itse en suosi brikettejä, koska niistä ei tule ruokaan samanlaista aromia kuin hiilistä. Briketeistä ei myöskään aina tiedä, mistä ne on valmistettu. Saattaa olla, että briketit on tehty jämäpuumateriaalista, joka on jauhettu, Nipula toteaa.

– Hiiligrillauksessa on hyvä tietää, millä puulla grillaat.

Nipulan mukaan kaupoissa myytävät hiilet ovat yleensä melko tasalaatuisia, eikä suuria eroja tuotemerkkien välillä ole.

Jos päädyt käyttämään grillauksessa brikettejä ja haluat ruokaasi reilusti savun aromia, kehottaa Poppamiehenäkin tunnettu Marko Suksi latomaan hiilien päälle lehtipuuta. 

– Käytän brikettejä, kun haluan grillata jotain erittäin hitaasti. Silloin laitan brikettien päälle savustuspuuta, kuten tammea, leppää, vaahteraa tai omenapuuta, jotta grilliin tulee lisää savua, Suksi vinkkaa. 

Lisää aiheesta:

Grilliruokaa edullisesti: Viisi vinkkiä, joilla säästät rahaa grillatessaKokit kertovat, mitä ruokia kannattaa grillata ja mitä ei – trendihedelmä saa jyrkän tuomion: "Kannattaa nauttia niin kuin luonto sen tarkoitti"Ammattilainen paljastaa: Jos haluat oikeasti hyvän ja laadukkaan grillin, tämän verran sinun täytyy siitä minimissään maksaaBanaania ja pitsaa grilliin! Ota haltuun tulevan grillikauden kuumimmat vinkitVaro tätä maustamisen emämunausta – "tällöin liha taatusti kuivuu" Varovasti sytytysnesteen kanssa! Hiiligrillaajan kolme pahinta virhettä pilaavat ruoan
GrillausMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Grillaus
  • 21.7.12:37
    Tulipalot

    Vältä yleinen sammutusmoka, jos grilli leimahtaa

  • 14.7.17:28
    Kesämyytit

    Onko kasvisten grillaaminen folion sisällä terveellisempää?

  • 6.7.17:27
    Ruoka

    Mausteseos, joka haastaa marinadit – tulee todella maukasta broileria!

  • 24.6.10:53
    Ruoka

    4 asiaa, jotka jokaisen kanaa grillaavan tulee huomioida

  • 22.6.12:38
    Kierrätys

    Kierrätätkö hanapakkauksen oikein? Näin lajittelet juhannusjätteet