Herkullinen niksi, jolla hyödynnät jämäkasvikset – itse tehtynä ehdottomasti parempaa!

kasvisliemi
Shutterstock

Kun teet kerran itse kasvisliemen, et enää koskaan turvaudu kaupan valmiisiin vaihtoehtoihin.

Mitäpä, jos seuraavan kerran hyödyntäisitkin ruoanlaitossa syntyneet kasvisten hävikkipalat sen sijaan, että heität ne heti biojäteastiaan? Kasvisten kannoista ja jämäpaloista kiehautat herkullisen kasvisliemen, jota voi hyödyntää monipuolisesti ruoanlaitossa. Liemen keittäminen voi tuntua hankalalta ja hitaalta, mutta tosiasiassa kasvisliemen keittäminen ei vaadi paljoakaan vaivaa.

Näiden vinkkien avulla keität maailman parhaan kasvisliemen:

1. Sipulin, porkkanan ja sellerin naatit ja kannat ovat parhaimpia raaka-aineita kasvisliemeen. Niiden lisäksi liemeen sopivat erinomaisesti myös purjo, kevätsipuli, valkosipuli, maissi ja peruna. Sen sijaan kaalit, kuten kukkakaali, ruusukaali ja parsakaali kannattaa unohtaa niiden liiankin voimakkaan maun takia.

2. Laita kattilaan vettä niin, että vihannekset juuri ja juuri peittyvät.

3. Anna veden kiehua kunnolla ennen kuin pienennät lämpöä ja jätät liemen hautumaan ja poreilemaan hiljalleen.

4. Anna liemen keittyä kasaan tunnin ajan. Muista, että lientä ei ole maustettu, joten sen maut tulevat korostumaan entisestään, kun lisään ruoanlaitossa mukaan myös suolaa.

5. Siivilöi liemi ennen kuin säilöt sen.

6. Liemi säilyy jääkaapissa noin kolme päivää ja pakastimessa noin kolme kuukautta. Jos pakastat lientä, kokeile esimerkiksi jääpalamuotteja, joista lientä on helppo annostella ruoanlaitossa tarpeen mukaan. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!