Herkkusuun kesäkohteet – näissä tehtaanmyymälöissä kannattaa vierailla Suomessa

maatilatori
Pidä silmäsi avoinna, sillä vierailemisen arvoisia kohteita voi löytää myös sattumalta. Lehtikuva

Kiireettömän kesälomareissun kruunaavat paikallisia tuotteita myyvät maatilatorit ja tehtäänmyymälät. Nämä tehtaanmyymälät jokaisen ruokaihmisen kannattaa pistää muistiin. 

Monet maatilat ja tehtaanmyymälät ovat avoinna ympäri vuoden, mutta moni avaa ovensa varta vasten kesäksi. Kesäisen lomamatkan varrelta mukaan tarttuu paikallisia erikoisuuksia ja lähiruokaa. Makuja.fi poimi esimerkkejä herkkusuun kesäkohteista, joissa kannattaa vierailla.

Benjamin maatilatori

Benjamin maatilatori tarjoaa laajan valikoiman alueen lähiruokatuotteita. Valikoimissa on lihaa, kalaa, leipää, juustoa ja vihanneksia. Valikoima vaihtelee sesongin ja kysynnän mukaan, mikä takaa sen, että myytävät tuotteet ovat varmasti tuoreita. Erityisesti myymälästä kannattaa ostaa tilan omaa, kestävällä tavalla tuotettua possunlihaa. Lihatiskin laajasta valikoimasta löytyy lihoja ja makkaroita kesämökin grillaustarpeisiin vaativallekin kuluttajalle. Maatilatori sopii hyvin myös taukopaikaksi, sillä se tarjoilee munkkikahveja kesäisille matkailijoille.

Kymenrannantie 1, Iitti
Avoinna ke-pe klo 10–18, la 10–15 ja su 12–17

Hunaja-aitta

Iittalassa sijaitseva hunaja-aitta myy paikallista hunajaa ja lukemattoman määrän erilaisia hunaja-tuotteita. Valikoimissa on muun muassa makuhunajia, mehiläisvahatuotteita, saunahunajaa ja lahjapakkauksia. Täältä löytyvät maukkaat tuliaiset mökkiviemisiksi.

Jos makean himo ei tyydyttynyt hunajalla, voit vierailla aivan hunaja-aitan vieressä sijaitsevassa Kultasuklaan myymälässä. Suklaamyymälän suklaafiguurit ja erikoissuklaat vievät kielen viimeistään mennessään.

Hunajakuja 1, Iittala
Hunaja-aitta avoinna kesäisin joka päivä klo 10–17
Kultasuklaan myymälä avoinna ma-la 10–18, su 11–18

Liisankankaan jäätelö

Muurasjärvellä sijaitseva pientila myy käsin valmistettuja artesaanijäätelöjä sekä raikkaita maidottomia sorbetteja. Jäätelöt ovat lähiruokaa parhaimmillaan, sillä ne valmistetaan oman tilan lehmien maidosta ilman välikäsiä. Pieni jäätelökioski löytyy maatilan pihalta, jossa voi jäätelönsyönnin ohessa seurailla maatilan elämää. Vallinanvaikeus voi kuitenkin iskeä, sillä jäätelötiskistä löytyy lähes 30 herkullista makua. Kannattaa kokeille etenkin emännän erikoista, salaisella reseptillä valmistettua jäätelöherkkua.

Savijärventie 357, Muurasjärvi

Marskogens lamm

Ahvenanmaalla sijaitseva perhetila on erikoistunut lampaisiin, ja tilalla toimii myös yrityksen oma lihanleikkaamo, makkaranvalmistamo ja lihansavustamo. Rauhallisessa maalaismaisemassa sijaitsevalta tilalta voit ostaa tilan omia lihatuotteita, mutta myös muita Ahvenanmaan herkkuja, kuten tyrnituotteita. Palkittu olutmakkara on erityisesti kokeilemisen arvoinen ostos. Tilalta löytyy myös kahvila Svarta Maran, joka tarjoilee kahvia, sekä suolaisia ja makeita herkkuja.

Landströmsgatan 21, Pålsböle
Kahvila avoinna joka päivä klo 12–17, tilapuoti 10–17

Namellin makeismyymälä

Pohjoiseen päin matkalla olijat ilahtuvat Namellin tehtaanmyymälästä, josta mukaan tarttuu eherkullisia matkakarkkeja. Tehtaan kuuluisin tuote lienee monelle tuttu Pohjanmaan pastilli, mutta Namelli valmistaa myös marmeladeja, suklaata ja hedelmämakeisia. Tehtaanmyymälässä vierailijoita houkutellaan tarjouksilla ja erikoistuotteilla, joita ei muualta saa.

Jalonkaarre 5, Suomussalmi
Avoinna arkisin 9–19, la 9–18 ja su 11–19

Pirkanmaan paahtimo

Pirkanmaan paahtimosta huokuu intohimo kahviin. Paahtimon valikoimissa on laadukkaita ja mielenkiintoisia kahvilaatuja, joita testaamalla ja paahtamalla halutaan tarjota juojalla ainutlaatuinen kahvielämys. Tehtaanmyymälä on sananmukaisesti tehtaassa, joten vieraat pääsevätkin kurkistamaan tehtaan toimintaan kahvin oston lomassa. Pirkanmaan paahtimosta kannattaa napata matkaan heidän omaa Loisto-kahvisarjaansa. Samasta rakennuksesta löytyy myös laajan tuotevalikoiman Wigrenin lihajalostemyymälä.

Patamäenkatu 2, 33901 Tampere

Paahtimo avoinna ma-to 10–15, pe 10–17
Wigren myymälä avoinna ma 10–16, ti-pe 9–17 ja la 10–14

Temolan Viinitila

Saimaan rannalla sijaitseva idyllinen viinitila tuottaa herukkaviinejä, herukka- ja vadelma kuohuviinejä, omenasiideriä, tislettä ja likööreitä. Vanhan ajan tunnelmaan pääsee heti sisään astuessa, sillä myymälä sijaitsee talon vanhassa kamarissa. Tuvasta ja terassilta löytyy myös anniskelutila, jonne voi jäädä nautiskelemaan tilan tuotteita tai kahvia. Maista vaikka kesän 2015 uutuutta, pullokäymismenetelmällä valmistettua mansikkakuohuviiniä. Vierailijoita ilahduttavat erityisesti hauskan nimiset juomat. Osta mukaan valkoherukkaviini Saimaan sireeniä, vadelma-kuohuviini Maijastiina tai herukkaviini Selemaa.

Ylössaarentie 65, Puumala
Avoinna joka päivä 12–18

Vääksyn mylly

Vanhan ajan myllykulttuuriin pääsee tutustumaan Vääksyn kanavan läheisyydessä sijaitsevassa Vääksyn myllyssä. Mylly jalostaa kotimaista, mahdollisimman lähellä tuotettua viljaa. Näitä laadukkaita viljatuotteita et löydä kauppojen hyllyiltä, joten tuotteita kannattaa ostaa matkaan kerralla suurempiakin määriä. Vääksyn myllyn jauhoista valmistuvat herkulliset letut ja puurot kesäiltojen iloksi. Valikoimissa on yli 60 erilaista viljatuotetta.

Myllytie 3, Vääksy
Avoinna ma-pe 7–16

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja