Heräävätkö muistosi Muumi- ja Smurffi-limuista? Tässä niiden suosion salaisuus

muumitölkki
Klassikkolimut herättävät monen suomalaisen mielessä muistoja. MTV

Juomia valmistavan Sinebrychoffin asiantuntijat valottivat Makuja.fi-sivustolle sitä, mistä Muumi- ja Smurffi-limujen suosio johtuu.

Kirkkaanpunainen, metsämansikkainen Muumi-limu ja kirkkaanvihreä päärynäinen Smurffi-limu ovat kumpikin klassikkoja, jotka herättävät monen suomalaisen mielessä muistoja. Niiden menekki on pysynyt vuosikymmeniä harvinaisen tasaisena.

– Eivät ne tietysti volyymituotteita ole samalla tavalla kuin esimerkiksi Coca-Cola-tuotteet, mutta sen verran suosittuja, että aikuisten juoma-automaateista löytyy aina yleensä jompi kumpi niistä, Aniko Lehtinen Sinebrychoffilta kertoo.

Muumi-limu lanseerattiin 1990-luvulla

Vankan aseman monen suomalaisen suosikkilimuna saavuttanut Muumi-limu lanseerattiin vuonna 1991. Tuolloin kirkkaanpunainen limonadi sai lämpimän vastaanoton.

– Silloin kehitettiin ihan uusi maku, tällainen metsämansikan makuinen, ja se saikin sitten suuren suosion heti alusta lähtien, Sinebrychoffin tuotekehityspäällikkö Saara Pöyri kertoo.

– Suosio lähti hyvin tasaisesti liikkeelle, ja se on saanut vakaan kannattajakunnan, Pöyri jatkaa.

Smurffi-limu oli alunperin Aku Ankka -limua

Alunperin Aku Ankka -limonadina kaupattu päärynälimonadi löysi tiensä suomalaisten sydämiin jo 1960–1970-luvulla. Päärynälimua sai aikoinaan myös esimerkiksi Roope Ankan ja Iines Ankan nimellä varustettuna. Sittemmin klassikkolimun nimi vaihtui toiseen piirroshahmoon, mutta suosio on tutunvärisen juoman osalta pysynyt silti tasaisena.

– Siinä vaiheessa, kun Aku Ankan lisenssituotanto meillä loppui, niin vaihdoimme Smurffi-merkkiin 1980-luvun alkupuolella, Pöyri selventää.

Suosion salaisuus

Muumi- ja Smurffi-limuilla on yhtäläisyyksiä sekä lapsekkaan ulkomuodon, kirkkaan värin että erityisen makean maun muodossa, mutta mikä mahtaa olla näiden tuotteiden pitkäaikaisen suosion salaisuus?

– Molemmat tuotteet on makeita ja vähän karkkimaisia ja siten maistuvat lasten suuhun. Aikuiset taas ovat varmaan lapsesta asti siihen makuun tottuneet ja sitten se on jäänyt ikiaikaiseksi suosikiksi, Pöyri arvelee.

Muumi-limu on kuitenkin näistä kahdesta suosikista se suositumpi, ja syy siihen lienee yksinkertainen.

– Muumihan on  itsessään hahmona jo kaikkien sukupolvien suosikki, Pöyri toteaa.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja