Henri Alén tyrmää yleisen harhaluulon fine dining -ravintoloista: "Se on ihan palturipuppua"

Henri Alén tyrmää yleisen harhaluulon fine dining -ravintoloista: "Se on ihan palturipuppua" 1:04 Henri Alén tyrmää yleisen harhaluulon fine dining -ravintoloista: "Se on ihan palturipuppua"
KATSO VIDEO: Tätä mieltä Henri Alén on väitteistä, joiden mukaan fine dining -kulttuuri on kuolemassa.

Henri Alén ei usko fine diningin kuolemaan.

Huippuravintolat lopettavat nyt meillä ja maailmalla toimintansa yksi toisensa jälkeen. Kesällä 2022 uutisoitiin helsinkiläisen Michelin-ravintola Inarin sulkeutumisesta. Tammikuussa 2023 kerrottiin puolestaan maailman parhaaksi valitun ravintola Noman lopettamisesta.

Tuorein lopetusuutinen saatiin yllättäen helsinkiläisestä Michelin-ravintola Orasta. Yhden Michelin-tähden ravintola Helsingin Huvilaladulla sulkee ovensa vapun jälkeen.

Oran keittiömestari Sasu Laukkonen perustelee ravintolan lopettamista perhe- ja työelämän tasapainottamisella. Laukkonen näkee myös muunlaisia haasteita huippuravintolan pyörittämisessä. 

– Työntekijöiden löytäminen on vaikeampaa nyt kuin koskaan aiemmin. Korona varmasti avasi monelle ajatuksia, kun ei saanut tehdä omaa duunia. Se kävi kyllä kieltämättä minullakin mielessä, Laukkonen totesi MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Huippuravintola Noma pyöri ilmaisilla harjoittelijoilla

Aiheesta Viiden jälkeen -studiossa oli keskustelmassa myös ravintoloitsija ja kokki Henri Alén. Televisiosta tuttu kokki otti kantaa muun muassa siihen, voiko huippuravintolan pyörittäminen olla taloudellisesti kannattavaa. 

Alén nosti esille, että menestyksekäs huippuravintola Noma pyöri hyvin pitkälti ilmaisilla harjoittelijoilla. Siksi kokin mukaan Noman ravintoloitsija René Redzepin lausunto siitä, että fine dining ei ole kestävää, on huono.

– Minusta on todella tyhmää, että hän sanoo tällaisen lauseen. Jos sinä et ravintoloitsijana ja kokkina saa liikeideaa kannattavaksi ilman ilmaista työvoimaa, niin sitten kannattaa oikeasti mennä takaisin excelille ja katsoa se. Ei se ole työntekijän tehtävä saada liiketoimintaa kannattavaksi, vaan ravintoloitsijan, Alén muistutti. 

Fine diningin kuolemaa povataan yleisesti – Henri Alén: "Se on ihan palturipuppua"

Fine dining ei Alénin mukaan ole missään nimessä tiensä päässä. Kokki muistuttaa, että fine diningin kuolemaa povataan vähintään 10–20 vuoden välein.

– Viimeksi fine dining kuoli finassikriisin aikaan, oliko se vuonna 2008. Ja sitä ennen en muista koska. Aina se kuolee ja aina se tulee.

Uutiset fine diningin lopullisesta kuolemasta ja fine dining -ravintoloiden katomisesta ovat siis ennenaikaisia.

-- Se on ihan palturipuppua. Fine dining on nähnyt rutot, kolerat, sodat ja kaikki, mitä ikinä on sille heitetty. Aina on ihmisiä, jotka haluavat olla parhaita siinä, mitä tekevät. Sitä ei voida viedä pois.

Alén: Ammattilaisten pitäisi puhua alasta positiivisemmin

Alénin mukaan on aina olemassa kokkeja, jotka haluavat olla "kukkona tunkiolla" ja näyttää, mitä osaavat. Lisäksi on aina kokkeja, jotka haluavat haastaa tämän tunkion kukon. Tämä luo kehitystä alalle ja synnyttää ylipäätään fine dining -ravintoloita. 

Tärkeintä olisi Alénin mukaan tehdä ravintola-alasta mahdollisimman vetovoimainen, sillä nyt alalle ei tunnu riittävän tekijöitä. 

-- Yksi suurin syy on se, miten alan ammattilaiset asiasta puhuvat. Jos esitetään alaa niin, että tämä on hirveää,  rankkaa, kamalaa ja paska liksa ja kaikki, niin eihän kukaan halua tulla alalle. Pitää puhua positiivisesti omasta duunista ja olla ylpeä siitä, mitä tekee.

Katso videolta Henri Alénin tiukka mielipide fine diningin kuolemaan liittyen.

Katso myös: Sasu Laukkonen avaa syitä ravintola Oran lopettamisen taustalla

Huippuravintola Ora lopettaa 1:59
Miksi Michelin-ravintola Ora sulkee ovensa?

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat