Henri Alén tyrmää suomalaisten suosikkirasvan: "Mautonta"

shutterstock_128803753
Rypsiöljy ei välttämättä ole paras valinta paistamiseen. Shutterstock

Tiesitkö, että rypsiöljy ei ole välttämättä makunsa puolesta paras vaihtoehto käytettäväksi, kun ruokaa paistetaan?

Huippukokki Henri Alén kertoi Makuja.fi:lle, että hän ei suosi ruoanlaitossa suomalaisten suosikkia, rypsiöljyä. Syynä Alénin mieltymyksiin on sekä maku – tai sen puute – että heikko säilyvyys.

– Monet sanovat, että rypsiöljy on neutraali öljy, mutta mielestäni se on lähinnä mautonta öljyä. Maku ei ole myöskään mielestäni miellyttävä, Alén toteaa.

Öljyissä on eroja 

Huippukokki itse ei osta koskaan kotiinsa rypsiöljyä. Yhteen käyttötarkoitukseen rypsiöljy on kuitenkin erityisen sopivaa. 

– Rypsiöljyn säilyvyys on aika heikko ja se härskiintyy äärimmäisen helposti. Käytän rypsiöljyä töissä majoneesiin, sillä oliiviöljy on siihen liian kitkerä, Alén huomauttaa.

Asiantuntija huomauttaa, että oliiviöljyissä saattaa olla merkittäviäkin eroja. Eri öljyjen ominaisuuksiin kannattaakin perehtyä, mikäli mielii valita kaikkein optimaalisimman vaihtoehdon kuhunkin käyttötarkoitukseen.

– Käytän paistamiseen mietoa, moneen kertaa puristettua oliiviöljyä, niin kutsuttua bulkkiöljyä. Se kestää korkeita lämpötiloja. Esimerkiksi pateisiin käytän sitten hieman parempaa oliiviöljyä, huippukokki kertoo.

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat