Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Helppo suklaaherkku valmistuu mikrossa kahdessa minuutissa – kokeile!

E-oppi
Julkaistu 22.10.2014 18:06

MTV LIFESTYLE

Huomenta Suomen Makuja ja elämää -osiossa paneuduttiin keskiviikkona molekyyligastronomiaan. Aihepiiriä tutkiskeltiin muun muassa valmistamalla kuppikakkuja mikrossa.

Huomenta Suomessa käsiteltiin keskiviikkona molekyyligastronomiaa. Molekyyligastronomialla tarkoitetaan ruoanvalmistukseen liittyvien ilmiöiden tutkimimista, molekyylitasolla.

– Molekyyligastronomia on ottanut ruokamyytit hyväksi välineeksi löytää tärkeitä ilmiötä ruoanvalmistuksesta. Käsitellään kotikeittiöissä ja ravintoloissa kerättyä ruokatietoperinnettä – sitä, miten asiat kannattaa tehdä että ne onnistuisivat, kertoo aiheeseen perehtynyt, Turun yliopiston elintarvikekehityksen tutkimusprofessori Anu Hopia.

6:13Kokkauksen kemiaa ja fysiikkaa

Valmista kuppikakkuja mikrossa – opit leivinjauheen kemiaa

Keittiön kemiaa voi tutkiskella esimerkiksi valmistamalla kuppikakkuja mikrossa. Silloin opitaan leivinjauheen vaikutuksesta leivonnaisiin. Näin leivinjauhe toimii:

Leivinjauheessa on hiilioksidikaasua tuottavana yhdisteenä ruokasoodaa. Lisäksi siinä on happoa sekä kantaja-ainetta, yleensä tärkkelystä. Kun heikosti emäksinen sooda ja happo reagoivat kosteuden ja lämmön vaikutuksesta, muodostuu taikinaa kohottavaa hiilidioksidia. Useimmat leivinjauheet toimivat niin, että osa kaasuista muodostuu huoneenlämmössä ja osa vasta uunissa. Kantaja-aineen tehtävä on pitää ruokasooda ja happo erillään toisistaan, jotta ne eivät reagoisi keskenään liian aikaisin. Kun kakku laitetaan mikroaaltouuniin, kakun ainesosat kuumenevat nopeasti. Leivinjauhealkaa hajota kaasumaiseksi hiilidioksidiksi, joka muuttaa taikinaseoksen vaahdoksi.Leivonnaisen kuohkea rakenne syntyy, kun koko hiilidioksidimäärä vapautuu ennen kuin leivonnaisen rakenne kiinteytyy lopullisesti. Jos hiilidioksidia muodostuu liian nopeasti, kaasukuplista tulee suuria ja ne voivat haihtua taikinasta liian aikaisin. Jos hiilidioksidia muodostuu liian hitaasti, paistopinta muodostuu ennen kuin leivonnainen on kohonnut riittävästi.




Hiilidioksidia vapautuu runsaasti ja kakku nousee hyvin, kun leivonnaisessa on riittävästi sokeria. Jos sokeria on vähän, tärkkelys liisteröityy alhaisemmassa lämpötilassa eikä leivonnainen kohoa riittävästi, vaan siitä tulee tiivis ja matala.

Kokeile itse: Kuppikakut mikrossa

Lähde: E-oppi: Molekyyligastronomiaa kemiaan ja kotitalouteen

MTV LIFESTYLE

Lisää aiheesta:

Arja lisää lähes aina leipään yhden ainesosan, jota et varmasti ole tullut ajatelleeksi: "Sadan leivän kokemuksella sanon, että tulee parempaa"Unohtuiko vispikerma? Kokkiopettaja neuvoo, miten teet täysmaidosta kermavaahtoa – salaisuus piilee yhdessä ainesosassaOletko jo kokeillut? Yhdellä raaka-aineella parannat esimerkiksi perunoiden makua huomattavastiVoi hiivatti! Leipurimestari Kari tyrmää yleisen harhaluulon, johon sinäkin olet uskonutNäin käy, kun käytät samassa reseptissä leivinjauhetta ja ruokasoodaa – testaa itseKokkien rakastama hittirasva, jota sinunkin täytyy kokeilla: Supervoi, joka päihittää oliiviöljyn ja tekee ruoasta täydellistä
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen17:32
    Ruoka

    Akis on kouluttanut kokkeja suomalaisravintoloihin yli 30 vuotta – kaikki lähtee intohimosta

  • Eilen08:43
    Leivonta

    Älä tee tätä joulutorttuvirhettä

  • pe18:04
    Takaisinvedot

    Oletko pähkinä- tai vehnäallergikko? Karl Fazerin konvehtirasiassa vääriä suklaita

  • pe14:16
    Ruoka

    Helppo pullajälkkäri on nyt jättihitti somessa! Testaa vaikka isänpäiväksi

  • pe06:39
    Ruoka

    Tätä Henri Alén ei missään nimessä nyt ostaisi ruokakaupasta