Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Helppo nyrkkisääntö – näin kauan ylijäänyt ruoka säilyy jääkaapissa

Ruokien säilyvyyttä saattaa olla vaikea arvioida parin päivän jälkeen.
Ruokien säilyvyyttä saattaa olla vaikea arvioida parin päivän jälkeen.Shutterstock
Julkaistu 14.04.2015 14:58

MTV LIFESTYLE

Yksi ikävimmistä asioista kotikeittiöissä on se, että ruokaa joutuu joskus pilaantumisen vuoksi heittämään roskiin. Ota selvää, mikä nyrkkisääntö on hyvä pitää mielessä, kun miettii sitä, voiko jääkaapissa säilytettyä ruokaa vielä syödä!

Helppo nyrkkisääntö kotiruoan säilyttämiseen on se, että suurin osa ruoista kestää kylmässä säilyttämistä noin 3–4 päivän ajan. Tämän nyrkkisäännön ja oman aistinvaraisen tarkastelun avulla voi oppia sääntelemään kotikeittiön hävikkiä.

Kypsät lihat

Oli sitten kyse broilerista, naudasta tai porsaanlihasta, voi nyrkkisääntönä pitää sitä, että kypsät lihat säilyvät jääkaapissa kolmesta neljään päivää. Etenkin lihojen kohdalla kannattaa olla tarkkana siinä, ettei niitä tule turhaan säilytettyä huoneenlämmössä. Mitä vähemmän aikaa lihoja säilytetään huoneenlämmössä, sitä paremmin ne säilyvät.

Kannattaa kiinnittää maun nimessä huomiota siihen, kuinka kylmissä olosuhteissa kypsiä lihoja säilytetään. Kun lihaherkkuja säilyttää jääkaapissa, kärsii niiden maku etenkin erityisen kylmässä lämpötilassa.

Pizza

Samaan tapaan kuin kypsät lihat, pizza säilyy hyvänä jääkaapissa kolmesta neljään päivää. Pizzan säilyttämisessä kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että se on pakattu tiiviisti. Tiivis pakkaustapa takaa sen, että sen maut ovat kohdallaan vielä säilyttämisen päätteeksi.

Keitot

Keittoa jää usein erityisen herkästi yli, sillä sopivaa määrää on keittojen kohdalla hieman muita ruokia vaikeampi arvioida. Myös keitot säilyvät maukkaina jääkaapissa tavallisesti noin 3–4 päivää.

Keittojen kohdalla on syytä kiinnittää huomiota siihen, että ne viilennetään mahdollisimman nopeasti. Keittoa saattaa olla viilennettävänä niin suuria määriä, että suuren kattilan jäähtyminen voi viedä turhan pitkän tovin. Hätätilanteessa keiton voi annostella pienempiin astioihin, jolloin se jäähtyy nopeammin.

Älä unohda poikkeuksia

Esimerkiksi monet merenelävät säilyvät jääkaapissa huomattavasti vähemmän aikaa hyvässä kunnossa kuin monet muut ruokalajit. Tästä syystä esimerkiksi sushia ei kannata ajatella säilyttävänsä jääkaapissa 1–2 päivää kauemmin.

Tärkein mittari ruoka-aineiden kuntoa arvioitaessa on jokaisen oma, aistinvarainen arvio. Jos miettii, onko ruoka vielä syömäkelpoista, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, miltä ruoka näyttää, ja miltä se tuoksuu. Myös ruoan rakennetta kannattaa tarkkailla. Jos jokin ruoan piirteistä epäilyttää, ei kannata ottaa riskiä syömällä sitä.

Osittainen lähde: Oprah.com

Lisää aiheesta:

Jos yksi leipä on homeessa, voiko pussin muita leipiä vielä syödä?Onko riisin uudelleenlämmittäminen vaarallista? Ota huomioon nämä seikat Näin saat ruoan säilymään kauemmin ja vältät ylimääräiset kauppareissutÄlä heitä pois! Näin selvität, ovatko kaappisi perälle unohtuneet ruoka-aineet vielä syömäkelpoisiaTiesitkö, voita ei sittenkään tarvitsisi säilyttää jääkaapissa?Tiettyjen ruokien kanssa kannattaa olla tarkkana – älä käytä viimeisen käyttöpäivän jälkeen
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 16:38
    Ruoka

    Saako piparitaikinaa oikeasti syödä raakana?

  • 14:37
    Ruokaniksit

    Tässä on taatusti yksinkertaisin tapa poistaa avokadon kivi

  • 11:30
    Jouluruoka

    Näitä tuttuja valmisruokia suomalainen suosii joulupöydässä – pakastepitsojenkin menekki kasvaa pyhinä

  • 08:41
    Ravitsemus

    Kuitulisiin liittyy harhakäsitys – Hanna Partanen muistuttaa: "Ei todellakaan valitettavasti niin ole"

  • Eilen18:15
    Kuohuviini

    Yleellisen samppanjapullon historia yllättää: "Ei voi kätkeä pommia"