Helppo niksi, jolla saat kaupan mauttomista tomaateista uskomattoman maukkaita
Kyllästyttävätkö kaupan mauttomat tomaatit? Supermarketin tomaateista saa helpolla kikalla uskomattoman maukkaita ja aromikkaita.
Itse kasvatetut tai torilta ostetut tomaatit maistuvat lähes aina herkullisemmilta kuin kaupasta ostetut. Tämä johtuu siitä, että kaupoissa myytävät tomaatit kerätään usein raakoina, sillä niiden tulee säilyä hyvinä koko pitkän kuljetusmatkan viljelmiltä kauppojen hyllyille.
Ongelmana on kuitenkin se, että raakana poimiminen heikentää tomaattien makua huomattavasti. Tomaatit näyttävät herkullisilta, mutta maku voi olla pettymys.
Maku muuttuu dramaattisesti – ja vain hyvällä tavalla
Ihannetapauksessa tomaatit kerättäisiin kypsinä ja myytäisiin mahdollisimman pian kuluttajille ilman välikäsiä. Usein tämä ei kuitenkaan onnistu, ja varsinkin talviaikaan tomaatit on pakko kuljettaa meille lämpimimmistä maista. Kotimaiset kasvihuonetomaatitkaan eivät ole se kaikista paras makuelämys.
Tomaattien mauttomuus huolestuttaa myös muualla maailmassa ja asia on ryhdytty tutkimaan Yhdysvaltojen maatalousministeriön voimin. Ministeriön tutkijat ovatkin löytäneet ongelmaan ratkaisun. Yksinkertainen keino, nimittäin kuumavesikäsittely, muuttaa tutkijoiden mukaan tomaatin makua dramaattisesti. Ja vain hyvään suuntaan.
Vain viisi minuuttia riittää
Tätä kikkaa on helppo hyödyntää myös kotioloissa, sillä esikäsittelyyn tarvitset ainoastaan kuumaa vettä. Tutkijat huomasivat, että raakojen tomaattien upottaminen kuumaan veteen ennen kypsymistä syventää niiden makua huomattavasti. Tutkimuksessa raa’at tomaatit upotettiin noin 50 asteiseen veteen viideksi minuutiksi ja annettiin jäähtyä huoneenlämmössä.
Kuumavesikäsittelyn ansiosta tomaatit tuottivat enemmän tälle kasvikselle tyypillisiä aromeja, jolloin lopputuloksena olivat lähes suoraan köynnöksistä poimitun makuiset tomaatit.
Tämä vinkki kannattaa muistaa, kun seuraavan kerran harmittelet tomaattien mauttomuutta.
Lähde: Telegraph.com
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia