Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Julkaisupäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta ja kehitys
  • Jaakko Hietanen
    Head of Digital Development
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • Makuja
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
MTV Uutiset on sitoutunut noudattamaan Journalistin ohjeita
  • Julkisen sanan neuvosto (JSN)
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Helppo niksi, jolla saat kaupan mauttomista tomaateista uskomattoman maukkaita

Shutterstock
Julkaistu 27.01.2017 11:20

MTV LIFESTYLE

Kyllästyttävätkö kaupan mauttomat tomaatit? Supermarketin tomaateista saa helpolla kikalla uskomattoman maukkaita ja aromikkaita.

Itse kasvatetut tai torilta ostetut tomaatit maistuvat lähes aina herkullisemmilta kuin kaupasta ostetut. Tämä johtuu siitä, että kaupoissa myytävät tomaatit kerätään usein raakoina, sillä niiden tulee säilyä hyvinä koko pitkän kuljetusmatkan viljelmiltä kauppojen hyllyille.

Ongelmana on kuitenkin se, että raakana poimiminen heikentää tomaattien makua huomattavasti. Tomaatit näyttävät herkullisilta, mutta maku voi olla pettymys. 

Maku muuttuu dramaattisesti – ja vain hyvällä tavalla

Ihannetapauksessa tomaatit kerättäisiin kypsinä ja myytäisiin mahdollisimman pian kuluttajille ilman välikäsiä. Usein tämä ei kuitenkaan onnistu, ja varsinkin talviaikaan tomaatit on pakko kuljettaa meille lämpimimmistä maista. Kotimaiset kasvihuonetomaatitkaan eivät ole se kaikista paras makuelämys.

Tomaattien mauttomuus huolestuttaa myös muualla maailmassa ja asia on ryhdytty tutkimaan Yhdysvaltojen maatalousministeriön voimin. Ministeriön tutkijat ovatkin  löytäneet ongelmaan ratkaisun. Yksinkertainen keino, nimittäin kuumavesikäsittely, muuttaa tutkijoiden mukaan tomaatin makua dramaattisesti. Ja vain hyvään suuntaan.

Vain viisi minuuttia riittää

Tätä kikkaa on helppo hyödyntää myös kotioloissa, sillä esikäsittelyyn tarvitset ainoastaan kuumaa vettä. Tutkijat huomasivat, että raakojen tomaattien upottaminen kuumaan veteen ennen kypsymistä syventää niiden makua huomattavasti. Tutkimuksessa raa’at tomaatit upotettiin noin 50 asteiseen veteen viideksi minuutiksi ja annettiin jäähtyä huoneenlämmössä.

Kuumavesikäsittelyn ansiosta tomaatit tuottivat enemmän tälle kasvikselle tyypillisiä aromeja, jolloin lopputuloksena olivat lähes suoraan köynnöksistä poimitun makuiset tomaatit.

Tämä vinkki kannattaa muistaa, kun seuraavan kerran harmittelet tomaattien mauttomuutta. 

Lähde: Telegraph.com

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Ethän tee näin tomaateille? Asiantuntija muistuttaa seurauksista: "Maku muuttuu pliisuksi ja rakennekin kärsii"Tiesitkö tätä tomaateista? Näin niitä tulisi oikeasti säilyttää kotona – terveyshyötyjä piisaaAsiantuntija täräyttää faktat tiskiin – nämä kasvikset kannattaisikin syödä pakasteina tai säilykkeinä tuoreiden sijaan: "Pakasteruoka ei ole sama asia kuin prosessoitu"Ethän sorru tomaattimokaan? Valitettavan yleinen virhe: "Suurin kaltoinkohtelu, jonka tomaatille voi tehdä"7 hyödyllistä faktaa tomaatista – tiesitkö näitä?Karu totuus kauppojen tomaateista: "Ihmiset päätyvät saamaan täyttä sontaa"
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • 06:45
    Marjat

    Kaksi todellista kuitupommia: Löytyykö näitä marjoja pakastimestasi?

  • Eilen16:52
    Ruoka

    Mitä päivälliseksi? Tätä Hanna Partanen suosittelee perussalaattiainesten sijaan – "Paljon enemmän kuitua"

  • Eilen08:50
    Ruoka

    Näin saat salaatin joukkoon helposti kuitua ja proteiinia

  • to18:59
    Ruokaniksit

    Tämän helpommaksi ei valkosipulin kuoriminen enää voi mennä

  • to14:15
    Ruoka

    Suomalaisten ruokailutavat syynissä: Joka neljäs syö sohvalla