Helpot ruoanlaittovinkit mökille: Näin valmistat ruoan kiukaalla

Kiuas
Shutterstock

Kiukaalla voi valmistaa monenlaisia, herkullisia ruokalajeja. Kiukaan käyttäminen säästää myös energiaa, jos valmistat ruoan saunomisen yhteydessä. Katso vinkkimme ruoanlaittoon kiukaalla!

Ruoanlaitto kiukaalla on perinteinen suomalainen tapa, joka on varmasti saanut alkunsa polttopuiden säästämisestä. Ruoanlaitto kiukaalla lyö kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Toisaalta kiukaalla valmistettu ruoka myös maistuu hyvältä ja hyvällä tavalla vähän savuiselta.

Ruokaa voi valmistaa saunassa joko kiuaskivien päällä tai sitten tulipesässä. Joistain saunoista voi löytyä myös muuripata, jota voi käyttää apuna. 

Kiukaan lämpötila

Kiukaan lämpimin kohta löytyy savupiipun vierestä, jos kiukaassa on sellainen. Kiukaan reunalla olevat kivet ovat yleensä miedoimman lämpöisiä. Ruoan ruskistaminen onnistuu parhaiten hieman puiden lisäämisen jälkeen, jolloin kivet ovat kuumimmillaan. Kuumenemisnopeus on pitkälti kiinni kiukaan koosta. Pienten kiukaiden kivet lämpenevät nopeimmin, kun taas isoissa kiukaissa saattaa joutua odottelemaan vähän pidempään. 

Järjestele kivet ennen saunan lämmittämistä

Kiuaskiviä on luonnollisesti liki mahdotonta järjestellä, jos sauna on kuuma. Järjestele kivet etukäteen siten, että ruoanvalmistusastia pysyy tukevasti suorassa niiden päällä. Älä koske kiviin, elleivät ne ole sadan prosentin varmuudella kylmiä. 

Kivet kannattaa asetella siten, että pannun tai padan ja sen alle jäävien kivien välinen kosketuspinta on mahdollisimman suuri. 

Jos et halua järjestellä kiviä ruoanlaittoa varten, niin ruokaa voi myös laittaa kiukaan yläpuolella roikkuvan pienen padan avulla. Tässä tapauksessa seinässä täytyy olla tukeva koukku pataa varten. 

Ruoanlaitto kiukaan tulipesässä

Ruoan voi myös laittaa muhimaan kiukaan tulipesään saunomisen ajaksi. Tällöin kiukaassa tulisi olla hiillos, ei tulta. Puita ei tulisi tässä vaiheessa enää lisätä kiukaaseen. Jos tulipesä on todella isokokoinen ja holvimainen, ota huomioon, että lämpö kohoaa nopeasti holvin yläosaan. Astian voi tällöin nostaa ylemmäs esimerkiksi tiiliskiven avulla.

Ota myös nämä huomioon

Älä koskaan heitä kiville vettä, jos kivillä on ruoanlaittoastia, jossa on mukana öljyä. Vuoka tai muu valmisastia voi myös haljeta, jos siihen osuu yhtäkkiä kylmää vettä. 

Älä täytä ruoanlaittoastiaa ääriään myöten täyteen. Lämpötila kiukaan kivillä voi kohota jopa 300 asteeseen. Kiehumavaraa on siis hyvä jättää reilusti. 

Valitse oikeanlainen astia

Kiuasruoanlaitossa tulee aina käyttää astioita, jotka ovat liekinkestäviä. Pelkkä uuninkestävyys ei riitä. Valurautapata on varmin vaihtoehto. Keraamisissa astioissa pitäisi olla pohjassa merkintä niiden lämmönkestävyydestä. Jos olet vähääkään epävarma astian kestävyydestä, käytä mieluummin valurautaa. Huomioi myös, että valurauta-astiassa ei saa olla puisia, lasisia tai muovisia osia. 

Folionyyttiä ei pitäisi laittaa sellaisenaan kiukaalle. Vaarana on, että folio repeää, ja paketista valuu kiukaalle rasvaa, joka voi aiheuttaa tulipaloriskin. Laita folionyytti aina vuokaan tai muuhun astiaan, joka soveltuu kiukaalle. 

Jos laitat ruokaa kiukaan tulipesässä, niin varmista etukäteen kylmässä tulipesässä, että astia mahtuu helposti tulipesään ja että se on myös helppo ottaa sieltä pois. Astiasta pitää saada hyvä ja tukeva ote helposti silloinkin, kun se on tulipesän sisällä. 

Esilämmitä astiat

Kylmät astiat kannattaa esilämmittää lauteilla saunan lämmityksen aikana. Liian suuri yhtäkkinen lämpötilaero voi saada astiat halkeamaan. 

Varustaudu oikeanlaisilla välineillä

Varaa ruoanlaittoon pitkävartiset grillipihdit, grillilasta, hiilihanko ja mahdollisimman pitävät ja pitkävartiset patakintaat. Vaikka saunassa on luonnollista oleilla alasti, niin ruoanlaiton ajaksi kannattaa pukea päälle vaatetta palovammojen välttämiseksi. Varaa ruokapadalle myös hyvä laskualusta eli paksu padanalunen. Ruoka-astia on luultavasti nokeutunut kiukaalla, joten hyvän laskualustan järjestämisellä vältät sotkun. 

Muista aina kiukaalla kokatessasi, että kiukaalle ei saa missään tapauksessa valua rasvaa tai mitään muitakaan ruoka-aineita. Suhtaudu paloturvallisuuteen vakavasti. Saunassa ei saa olla lapsia ruoanlaiton aikana. Pienikin ruoanlaittoastiaan päätynyt vesipisara voi aiheuttaa rasvan räiskähtelyä ja vakavia palovammoja. 

Lähde: Saunakeittokirja, Kustannusosakeyhtiö Tammi 2014. Katariina Vuori, Janne Pekkala ja Vesa Ranta.  

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja