Kiukaalla voi valmistaa monenlaisia, herkullisia ruokalajeja. Kiukaan käyttäminen säästää myös energiaa, jos valmistat ruoan saunomisen yhteydessä. Katso vinkkimme ruoanlaittoon kiukaalla!
Ruoanlaitto kiukaalla on perinteinen suomalainen tapa, joka on varmasti saanut alkunsa polttopuiden säästämisestä. Ruoanlaitto kiukaalla lyö kaksi kärpästä yhdellä iskulla. Toisaalta kiukaalla valmistettu ruoka myös maistuu hyvältä ja hyvällä tavalla vähän savuiselta.
Ruokaa voi valmistaa saunassa joko kiuaskivien päällä tai sitten tulipesässä. Joistain saunoista voi löytyä myös muuripata, jota voi käyttää apuna.
Kiukaan lämpötila
Kiukaan lämpimin kohta löytyy savupiipun vierestä, jos kiukaassa on sellainen. Kiukaan reunalla olevat kivet ovat yleensä miedoimman lämpöisiä. Ruoan ruskistaminen onnistuu parhaiten hieman puiden lisäämisen jälkeen, jolloin kivet ovat kuumimmillaan. Kuumenemisnopeus on pitkälti kiinni kiukaan koosta. Pienten kiukaiden kivet lämpenevät nopeimmin, kun taas isoissa kiukaissa saattaa joutua odottelemaan vähän pidempään.



