Heitätkö ruokaa roskiin? Näin mittavat vaikutukset sillä voi olla

ruokahävikki
Shutterstock

Ruokahävikkiä vähentämällä säästät selvää rahaa, mutta myös ympäristö kiittää. WWF muistuttaa, että ruokahävikin vähentämiseen voit todella vaikuttaa itse.

Suomessa heitetään päivittäin miljoona kiloa ruokaa roskiin. Syömättä jääneellä ruualla on merkittävät ilmastovaikutukset, mutta onneksi ruokahävikkiä on helppo vähentää. Viikon päästä vietettävä ympäristöjärjestö WWF:n Earth Hour kannustaa ihmisiä kiinnittämään huomiota omien ruokailutottumustensa ilmastovaikutuksiin.

Syömiskelpoisen ruoan heittäminen pois on erityisen haitallista ympäristölle, sillä siinä haaskataan ruoan tuotantoon, kuljetukseen ja varastointiin käytetty energia. Kaatopaikalle päätyvä ruoka aiheuttaa lisäksi metaanipäästöjä, jotka kiihdyttävät ilmastonmuutosta paljon voimakkaammin kuin hiilidioksidi.

Ruoka muodostaa noin 20 prosenttia ihmisen aiheuttamista hiilidioksidipäästöistä. Suurin osa tästä syntyy ruuan alkutuotannossa.

Ruokahävikkiä voi vähentää viidellä yksinkertaisella konstilla:

1. Suunnittele, osta vain sen verran ruokaa kuin tarvitset ja tee sopivan kokoinen annos.

2. Käytä vanhimmat elintarvikkeet ensin äläkä heitä pois käyttökelpoista ruokaa.

3. Jos tiedät käyttäväsi elintarvikkeen heti, älä kaiva kaupan hyllystä alimmaista tuotetta, jolla on pisin käyttöaika.

4. Ole luova! Loihdi edellispäivän tähteistä maittava ateria. Esimerkiksi pastakastikkeisiin, pitsoihin ja piirakoihin voi helposti käyttää sellaista, mikä muuten vanhenisi pian.

5. Tee kerran viikossa ruokaa kaapissa olevista aineksista kaupassa käynnin sijaan.

Lähde: WWF

Makuja.fi – tykkää meistä Facebookissa ja Instagramissa!

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja