Heinäkuun tilastopiikki – tämä on suomalaisten kesän suosikkijuoma
Kesällä raskaat punaviinit vaihtuvat kevyisiin ja miedompiin vaihtoehtoihin. Yksi juoma on kuitenkin suomalaisten mieleen erityisesti heinäkuussa.
Kesällä suomalaiset kuluttavat enemmän mietoja viinejä, mutta myös kuohuviinien, samppanjoiden ja valkoviinien myynti kasvaa kesäisin. Heinäkuussa myyntiään kasvattaa kuitenkin eniten roseeviini.
Alkoholittomat suurin trendi
Roseeviinit ovat Alkon tilastojen mukaan selkeästi heinäkuun juoma. Vaikka roseeviinien kokonaiskulutus on Suomessa vielä melko maltillista, kulutus on koko ajan kasvamassa.
– Roseeviinitrendi on kansainvälinen ja se näkyy myös Suomessa. Tällä hetkellä Suomessa näkyy trendinä myös arvokkaampien viskien ja ginin myynnin kasvu. Kesällä myös oluet kiinnostavat kuluttajaa, kertoo Alkon tuotepäällikkö Anu Hedman.
Todellinen alkuvuoden trendi ovat kuitenkin olleet alkoholittomat juomat. Näiden tuotteiden myynti on kasvanut vuoden aikana yli 50 prosentilla.
Yhden värin alla monta makua
Roseeviineissä on makumaailmaa laidasta laitaan. Monet mieltävät roseeviinit makeiksi ja mansikkaisiksi juomiksi, mutta todellisuudessa näitä viinejä löytyy jokaiseen makuun.
– Roseeviineistä nenä haistaa kevyestä kukkaisuudesta ja hedelmäisyydestä aina tuhtiin vadelmaisuuteen. Suu maistaa roseessa punaista marjaa, joka happojen kanssa tarjoaa mielenkiintoisia makumatkoja”, kertoo Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Selma Wennonen.
Tässä erityisesti Ranskassa suositussa viinissä yhdistyvät täydellisellä tavalla valkoviinin raikkaus ja punaviinien tukevampi rakenne. Roseeviini onkin siten erinomainen seurusteluviin.
Näin yhdistät roseeviinin ja ruoan
Roseeviini sopii erinomaisesti myös ruokapöytään ja piknikkoriin. Aivan kuten mitä tahansa ruokaviiniä valittaessa, myös roseeviinin valinnassa kannattaa ottaa huomioon aterian makumaailma.
– Ruoan ja viinin erinomaisen liiton salaisuudeksi voisi antaa nyrkkisäännön, että valitsee ruoan ja juoman samalta maailmankolkalta. Ranskalaisen roseeviinin seuraksi sopivat maut Provencesta ja muualta Etelä-Ranskasta, Wennonen kertoo.
Esimerkiksi tuhdin ja kalaisan Nizzan salaatin parina hapokas roseeviini toimii erinomaisesti. Mausteisemmalle ruoalle kannattaa valita hieman makeampi rosee uudesta maailmasta.
Lähde: Alko
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut