Heinäkuun tilastopiikki – tämä on suomalaisten kesän suosikkijuoma

roseeviini
Heinäkuun suosikkijuoma sopii erinomaisesti myös piknikille. Shutterstock

Kesällä raskaat punaviinit vaihtuvat kevyisiin ja miedompiin vaihtoehtoihin. Yksi juoma on kuitenkin suomalaisten mieleen erityisesti heinäkuussa.  

Kesällä suomalaiset kuluttavat enemmän mietoja viinejä, mutta myös kuohuviinien, samppanjoiden ja valkoviinien myynti kasvaa kesäisin. Heinäkuussa myyntiään kasvattaa kuitenkin eniten roseeviini. 

Alkoholittomat suurin trendi

Roseeviinit ovat Alkon tilastojen mukaan selkeästi heinäkuun juoma. Vaikka roseeviinien kokonaiskulutus on Suomessa vielä melko maltillista, kulutus on koko ajan kasvamassa.

– Roseeviinitrendi on kansainvälinen ja se näkyy myös Suomessa. Tällä hetkellä Suomessa näkyy trendinä myös arvokkaampien viskien ja ginin myynnin kasvu. Kesällä myös oluet kiinnostavat kuluttajaa, kertoo Alkon tuotepäällikkö Anu Hedman.

Todellinen alkuvuoden trendi ovat kuitenkin olleet alkoholittomat juomat. Näiden tuotteiden myynti on kasvanut vuoden aikana yli 50 prosentilla.

Yhden värin alla monta makua

Roseeviineissä on makumaailmaa laidasta laitaan. Monet mieltävät roseeviinit makeiksi ja mansikkaisiksi juomiksi, mutta todellisuudessa näitä viinejä löytyy jokaiseen makuun.

– Roseeviineistä nenä haistaa kevyestä kukkaisuudesta ja hedelmäisyydestä aina tuhtiin vadelmaisuuteen. Suu maistaa roseessa punaista marjaa, joka happojen kanssa tarjoaa mielenkiintoisia makumatkoja”, kertoo Alkon palvelu- ja tuotekouluttaja Selma Wennonen.

Tässä erityisesti Ranskassa suositussa viinissä yhdistyvät täydellisellä tavalla valkoviinin raikkaus ja punaviinien tukevampi rakenne. Roseeviini onkin siten erinomainen seurusteluviin.

Näin yhdistät roseeviinin ja ruoan

Roseeviini sopii erinomaisesti myös ruokapöytään ja piknikkoriin. Aivan kuten mitä tahansa ruokaviiniä valittaessa, myös roseeviinin valinnassa kannattaa ottaa huomioon aterian makumaailma.

–  Ruoan ja viinin erinomaisen liiton salaisuudeksi voisi antaa nyrkkisäännön, että valitsee ruoan ja juoman samalta maailmankolkalta. Ranskalaisen roseeviinin seuraksi sopivat maut Provencesta ja muualta Etelä-Ranskasta, Wennonen kertoo.

Esimerkiksi tuhdin ja kalaisan Nizzan salaatin parina hapokas roseeviini toimii erinomaisesti. Mausteisemmalle ruoalle kannattaa valita hieman makeampi rosee uudesta maailmasta.

Lähde: Alko 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja