Fish chips kuuluu ”roskaruokien” lemppareihini. Sitä saa valitettavan harvassa paikassa Suomessa, vaikka meillä olisi loistava mahdollisuus hyödyntää siinä tuhansien järvien maan kalasaalista. Briteissä fisuksi päätyy useimmiten turska, kolja tai punakampela. Suomalaisista kalalajeista parhaiten sopivat hauki ja kuha.
Aika moni pelkää friteerausta kotioloissa, mutta aivan turhaan. Eikä se ole edes vaivalloista. Olennaista on käyttää lämpömittaria. Sen avulla paistat ruoat tarpeeksi korkeassa lämpötilassa ja pidät öljyn turvallisen kuumana. Frittikeittimet on ihan kivoja, mutta mun mielestä turhia.
Kotitekoiset ranskalaiset ovat omaa luokkaansa kaupan versioihin. Sama pätee remoulade-kastikkeeseen. Majoneesin tekee itse 5 minuutissa, joten älä usko monia (ostettuja) ruokablogeja ja oikaise kaupan versiolla. Ero on suuri.
VINKKI! Paistoöljynä maapähkinäöljy antaa parhaan aromin. (Ihan parhaan antaa kuulemma ankanrasva, mutta pysytään kätevällä tasolla.) Voit toki käyttää myös rypsi- tai auringonkukkaöljyä, mutta vältä tässä oliiviöljyä.
VINKKI 2! Mikäli kala ja perunat eivät mahdu kerralla kattilaan, paista ranskikset ensin ja laita kuumaan uuniin odottamaan. Ne kyllä enemmän tai vähemmän lässähtävät, mutta parempi niin kuin lötkö kala. :)
FISH CHIPS
hauki- tai kuhafileitä 200 g/syöjä
remoulade-kastiketta (ohje alla)



