Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Hattaralla ironinen historia: Hammaslääkäri auttoi popularisoimaan sokerisen suosikkiherkun – ovela juoni?

0:3710 suosikkiherkkua, jotka aiheuttavat eniten riippuvuutta – kuinka montaa himoitset?10 suosikkiherkkua, jotka aiheuttavat eniten riippuvuutta
Julkaistu 25.12.2018 14:03

Emmi Niiniaho

Hattaraa on tehty erilaisissa muodoissa läpi historian, mutta hattarakoneen, joka siivitti nykyisellään tuntemamme herkun suursuosioon, suunnitteli hammaslääkäri.

Kehrättyä sokeria on tehty jo vähintään 500 vuoden ajan ja monella eri kulttuurilla on siitä oma tulkintansa. Eri puolilla maailmaa ainekset ja valmistusprosessit ovat kuitenkin olleet hieman erilaisia.

Harvinainen herkku vain varakkaimmille

Makeishistoroitsija Tim Richardsonin mukaan jo varhaiskeskiajalla venetsialaiset keittivät sokerisiirappia ja napauttelivat siitä haarukalla pitkiä säkeitä, jotka kiedottiin puisten luudanvarsien ympärille. Tulos oli kylläkin hieman tiiviimpää ja rapeampaa kuin nykyajan hattara.

Lue myös: Tunnetko hauskan tarinan jokaiselle tuttujen tuotteiden takaa? Tällä nimellä pakasteita ennen kutsuttiin

Prosessi ei ollut mitenkään yksinkertainen ja kaiken lisäksi aika hintava, joten keskiajalla kehrätty sokeri oli vielä harvinaista herkkua, jota saivat nauttia ainoastaan varakkaimmat.

Vasta 1800-luvun lopussa Yhdysvaltalainen hammaslääkäri William J. Morrison kehitteli yhdessä sokerileipuri John C. Whartonin kanssa hattarakoneen, joka mahdollisti hattaran tarjoilun suuremmille massoille.


Keijun hammaslankaa

Morrison ja Wharton pyrkivät rakentamaan koneen, joka poistaisi kehrätyn sokerin tekemiseen vaaditun manuaalisen työn. Patentti ”makeiskoneelle”, joka sulatti ja kehräsi sokeria, saatiin vuonna 1899. Viisi vuotta myöhemmin miehet esittelivät koneen ja sen tuottaman sokerisen herkun St. Louisin maailmannäyttelyssä. Miehet kutsuivat hattaraa sananmukaisesti suomennettuna keijun hammaslangaksi (fairy floss).

Hattara oli varsinainen hitti yleisön keskuudessa: huhujen mukaan, miehet pakkasivat hattaraa laatikoihin, jotka maksoivat 25 senttiä ja möivät niitä yli 68 000 kappaletta.

Tarina ei kerro, miksi juuri hammaslääkäri suhtautui niin intohimoisesti hattaran tuottamiseen suurille joukoille. 

shutterstock_238429231Hattaran työstäminen käsin oli varsin työläs prosessi, mutta koneet mahdollistivat sokeriherkun suosion leviämisen.Shutterstock

Kansainvälinen sokeripommi

Hattaralla on monia nimityksiä ympäri maailmaa, mikä kertoo sen kansainvälisestä suosiosta. Ranskassa sitä kutsutaan nimellä “la barbe à papa”, joka tarkoittaa isän partaa. Afrikaansin kielen ”spookasem” taas tarkoittaa kummituksen henkäystä.

Hattaraa on verrattu moniin sokerisiin herkkuihin ympäri maailmaa, vaikka niissä on hieman eri ainesosat ja valmistustapakaan ei välttämättä ole sokerin kehrääminen, vaan venyttäminen. Hattaran tapaisia makupaloja löytyy esimerkiksi Kiinasta, jossa lohikäärmeen parta -makeista on legendojen mukaan nautittu jo Han-dynastian ajoista saakka.

Lähde: Huffpost 

Lisää aiheesta:

Viagra, mikroaaltouuni, LSD ja kuplamuovi keksittiin vahingossaMoni ei tiedä, mistä Fazerin suosittu suklaapatukka on saanut nimensä – lue mielenkiintoiset suklaafaktatOletko huomannut? Suosikkikeksisi eivät välttämättä sisällä niin paljon täytettä kuin luulit – tässä syyLöytyykö laatikostasi satojen eurojen aarre? Tästä tunnistat, onko PEZ-karkkiannostelija vanha ja arvokas!Sisältää kaikki ihmiset tarvitsemat mineraalit – tiesitkö näitä uskomattomia olutfaktoja?Uskomattomat faktat suosikkiherkusta – hattara onkin hammaslääkärien propagandaa?
MakeisetRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Makeiset
  • 27.10.09:42
    Ruoka

    Paras salmiakki on valittu – poikkeuksellinen voittaja

  • 15.10.14:24
    Ruoka

    Käsittämätön joulukalenteri myynnissä: "Peppuun sattunut viikon"

  • 30.8.09:43
    Ruoka

    Irtokarkki, josta tuli yhtäkkiä todella suosittu – ilmiö selittää makeisten hurjaa menekkiä

  • 28.8.18:23
    Viiden jälkeen

    Suomalaiset sekosivat irtokarkeista

  • 16.8.09:44
    Ruoka

    K18- ja K12-karkit MTV:n testissä: "Ei voi suositella kenellekään"