Hätkähdyttävä totuus: Tumma riisi sisältää enemmän arsenikkia kuin valkoinen
Tumma riisi ei olekaan kaikin puolin terveellisempää kuin valkoinen riisi.
Tummaa riisiä pidetään yleisesti terveellisempänä kuin valkoista riisiä, mutta tuoreet amerikkalaiskaupoissa myydyille riisilaaduille tehdyt testit osoittavat, että asia ei ole välttämättä näin yksinkertainen.
Jopa 80 prosenttia enemmän arsenikkia
Amerikkalaislehti Consumer Reportsin tutkimuksissa selvisi, että moni tumma riisi sisältää jopa 80 prosenttia enemmän haitallista arsenikkia kuin valkoinen riisi. Lehti tutki kaiken kaikkiaan 128 erilaista riisiä sisältävää tuotetta ja 114 muuta jyvätuotetta.
Riisin on tiedetty sisältävän pieniä määriä arsenikkia jo aiemmin, mutta merkittävä ero valkoisen ja tumman riisin sisältämien arsenikkimäärien eroista tuli tutkijoille yllätyksenä. Lehden raportin mukaan tummassa riisissä on kuitenkin niin paljon enemmän ravintoaineita, ettei tummasta riisistä kannata välttämättä luopua kokonaan.
– Tumma basmatiriisi Kaliforniasta, Intiasta tai Pakistanista on paras valinta. Siinä on noin kolmannes vähemmän epäorgaanista arsenikkia kuin muissa tummissa riiseissä, raportissa kerrotaan.
Amerikkalainen Consumer Reports -lehti tutkii erilaisia markkinoilla olevia tuotteita ja tekee näistä kattavia vertailuja kuluttajille. Viimeksi vuonna 2012 Consumer Reports tutki 60 eri riisituotetta ja löysi näistä jokaisesta arsenikkia.
Lähteet: Consumerreports.org, Womenshealthmag.com
MTV LIFESTYLE
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Eemeli Väyrysen lohikeitto
-
Parsan keittäminen – helppo ohje
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Airfryer-munkit – Liisan helppo ohje pikamunkkeihin
-
Yhdessä astiassa: Juureksia ja broileria