Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Harvemmin käytetty sesonkikasvis maistuu myös illanistujaisissa – oletko jo kokeillut?

Latva-artisokan lehdet sopivat hyvin dippailuun.
Latva-artisokan lehdet sopivat hyvin dippailuun. Shutterstock
Julkaistu 10.05.2015 18:06
Toimittajan kuva

Laura Matilainen

laura.matilainen@mtv.fi

Latva-artisokka on vihreä, käpyä muistuttava raaka-aine, jonka valmistustapa aiheuttaa monille ihmetystä. Opi valmistamaan tätä herkullista sesonkiruokaa. 

Artisokan sydämet ovat monille tuttu purkkituote, mutta tuoreesta artisokasta saa todella herkullista pienellä vaivalla. Latva-artisokan sesonki on aluillaan, ja nyt jos koskaan kannattaa kokeilla tämän herkullisen kasviksen valmistamista.

Latva-artisokasta ruoaksi käytetään lehtien tyviosat, sekä sisus eli sydän. Latva-artisokan voi syödä sellaisenaan keitettynä, mutta se sopii myös erilaisiin salaatteihin ja lämpimiin ruokiin. 

Keitetty artisokka sopii hyvin myös illanistujaisherkuksi, jonka ympärille on mukava kokoontua. Keitä artisokat ja valmista lisukkeeksi erilaisia dippikastikkeita. Herkullinen tarjoilu on valmis. 

Keitetyt artisokat

4 artisokkaa
5 litraa vettä
5 tl suolaa
1–2 sitruunaa

Aloita latva-artisokkien valmistus irrottamalla varsi taittamalla. Veistä ei kannata käyttää, sillä taittamalla kasvin sitkeän osat irtoavat parhaiten. Poista kannan lähellä olevat pienet lehdet ja leikkaa lehtien terävät, kirpeän makuiset kärjet irti saksilla.

Kauniin vihreän värin säilyttämiseksi upota latva-artisokat hetkeksi kylmään sitruunaveteen tai hiero niiden pintaa sitruunalla.

Artisokka_keitto
Latva-artisokat tulee keittää väljässä vedessä.Shutterstock

Latva-artisokat tulee keittää väljässä vedessä, ja niiden tulee olla kokonaan veden peitossa. Kuumenna vesi isossa kattilassa ja lisää joukkoon suola ja sitruunaviipaleet. Tiputa artisokat veteen kanta alaspäin ja keitä miedolla lämmöllä 30–45 minuuttia.

KOKEILE HERKULLISIA RESEPTEJÄ:

Hiillostetut artisokat
Latva-artisokan pohjat pekonilla
Latva-artisokkaa vuohenjuustolla

Kun lehdet irtoavat helposti ja pohja tuntuu pehmeältä, latva-artisokat ovat kypsiä. Nosta vihannekset reikäkauhalla kattilasta ja anna valua hetki siivilässä.

Artisokat syödään irrottamalla lehdet yksi kerrallaan, ja dippaamalla ne kastikkeeseen tai voihin. Lehdistä imetään malto vetämällä ne hampaiden välistä. Kun kaikki lehdet on syöty, jäljelle jää herkullinen artisokan sydän, jonka voi syödä veitsellä ja haarukalla. 

Juomaksi makua korostavaa hapokkuutta

Sellaisenaan tarjottavien kasviksien kanssa viinin valinta on haastavaa, sillä kasvikset muuttavat viinin helposti metallisen makuiseksi. Latva-artisokkien kanssa tarjoiltavan viinin tulee olla hapokas. Varma valinta onkin oikein hapokas riesling, joka korostaa hyvin latva-artisokan makua.

Myös olut sopii latva-artisokan kumppaniksi. Valitse lasiin kevyesti humaloitu, raikasta ja hapokasta vehnäolutta. Varsinkin jos latva-artisokan kanssa tarjoillaan sitruunavoita, vehnäolut sopii ruokajuomaksi mainiosti. 

Lähteet: Saveur.com, Alko

Lisää aiheesta:

Perunaakin maukkaampaa! Kotimainen raaka-aine, jota kannattaa nyt ostaaKalakeitto, jota kaikkien kannattaisi kokeilla Kotimainen raaka-aine, joka kannattaa nyt napata ostoskoriin – perunaakin maukkaampaaSydänsimpukat papujen ja fenkolin keraTalven paras purkkisalaatti on nerokas: Säilyy jopa pari viikkoa jääkaapissa – "helpottaa arkea ja on edullinen"Latva-artisokka ja voivaahto
VihanneksetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Vihannekset
  • 8.10.19:47
    Mainonta

    K-kauppa vihjaili meloneista – sai huomautuksen

  • 31.8.12:46
    Syöpä

    Syötkö jo näitä? Tietyt vihannekset saattavat pienentää suolistosyövän riskiä

  • 23.7.17:01
    Ruokakauppa

    "Ei kehtaa pitää myynnissä täyteen hintaan" – loimaalaiskauppa taklaa hävikkiä "euron laareilla"

  • 14.7.15:09
    Paprika

    Yksi niksi tekee paprikasta vastustamattoman – oletko jo kokeillut?

  • 6.5.07:44
    Kasvikset

    Eikö puoli kiloa kasviksia päivässä täyty? "Close enough", sanoo uusi lautasmalli