Harvemmin käytetty sesonkikasvis maistuu myös illanistujaisissa – oletko jo kokeillut?

artisokka
Latva-artisokan lehdet sopivat hyvin dippailuun. Shutterstock

Latva-artisokka on vihreä, käpyä muistuttava raaka-aine, jonka valmistustapa aiheuttaa monille ihmetystä. Opi valmistamaan tätä herkullista sesonkiruokaa. 

Artisokan sydämet ovat monille tuttu purkkituote, mutta tuoreesta artisokasta saa todella herkullista pienellä vaivalla. Latva-artisokan sesonki on aluillaan, ja nyt jos koskaan kannattaa kokeilla tämän herkullisen kasviksen valmistamista.

Latva-artisokasta ruoaksi käytetään lehtien tyviosat, sekä sisus eli sydän. Latva-artisokan voi syödä sellaisenaan keitettynä, mutta se sopii myös erilaisiin salaatteihin ja lämpimiin ruokiin. 

Keitetty artisokka sopii hyvin myös illanistujaisherkuksi, jonka ympärille on mukava kokoontua. Keitä artisokat ja valmista lisukkeeksi erilaisia dippikastikkeita. Herkullinen tarjoilu on valmis. 

Keitetyt artisokat

4 artisokkaa
5 litraa vettä
5 tl suolaa
1–2 sitruunaa

Aloita latva-artisokkien valmistus irrottamalla varsi taittamalla. Veistä ei kannata käyttää, sillä taittamalla kasvin sitkeän osat irtoavat parhaiten. Poista kannan lähellä olevat pienet lehdet ja leikkaa lehtien terävät, kirpeän makuiset kärjet irti saksilla.

Kauniin vihreän värin säilyttämiseksi upota latva-artisokat hetkeksi kylmään sitruunaveteen tai hiero niiden pintaa sitruunalla.

Latva-artisokat tulee keittää väljässä vedessä, ja niiden tulee olla kokonaan veden peitossa. Kuumenna vesi isossa kattilassa ja lisää joukkoon suola ja sitruunaviipaleet. Tiputa artisokat veteen kanta alaspäin ja keitä miedolla lämmöllä 30–45 minuuttia.

Kun lehdet irtoavat helposti ja pohja tuntuu pehmeältä, latva-artisokat ovat kypsiä. Nosta vihannekset reikäkauhalla kattilasta ja anna valua hetki siivilässä.

Artisokat syödään irrottamalla lehdet yksi kerrallaan, ja dippaamalla ne kastikkeeseen tai voihin. Lehdistä imetään malto vetämällä ne hampaiden välistä. Kun kaikki lehdet on syöty, jäljelle jää herkullinen artisokan sydän, jonka voi syödä veitsellä ja haarukalla. 

Juomaksi makua korostavaa hapokkuutta

Sellaisenaan tarjottavien kasviksien kanssa viinin valinta on haastavaa, sillä kasvikset muuttavat viinin helposti metallisen makuiseksi. Latva-artisokkien kanssa tarjoiltavan viinin tulee olla hapokas. Varma valinta onkin oikein hapokas riesling, joka korostaa hyvin latva-artisokan makua.

Myös olut sopii latva-artisokan kumppaniksi. Valitse lasiin kevyesti humaloitu, raikasta ja hapokasta vehnäolutta. Varsinkin jos latva-artisokan kanssa tarjoillaan sitruunavoita, vehnäolut sopii ruokajuomaksi mainiosti. 

Lähteet: Saveur.com, Alko

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja