Näin syntyvät ravintolatasoiset uunijuurekset: Yhdellä yllättävällä asialla suuri merkitys!

uunijuurekset 1
Kotimaiset punajuuri, porkkana, nauris, lanttu, kaalit ja keltajuuri ovat lokakuussa sesongissa. Shutterstock

Usein uunijuuresten teossa kehotetaan kiinnittämään huomiota paistoaikaan ja maustamiseen, mutta avainasemassa onkin amerikkalaiskokin mukaan aivan toinen asia.

Syksyn pimeneviin iltoihin sopivat täydellisesti uunijuurekset. Maukkaaseen lisukkeeseen voi valita juureksia oman maun mukaan, ja useita suomalaisia vihanneksia saa vielä näin loppusyksystäkin varsin edullisesti kaupasta.

Eikä lisukkeen tekeminen ole mitään rakettitiedettä. Muuta ei välttämättä tarvitse tehdä, kuin pilkkoa, öljytä ja maustaa juurekset ja tyrkätä ne uuniin.

Simppeli ruoka saattaa silti epäonnistua, ja uunijuureksista tulee helposti esimerkiksi liian pehmeitä eivätkä ne pysy kasassa. Miten uunijuureksiin saa rapean pinnan kuten ravintoloissa?

Amerikkalainen ruokakirjailija Carolynn Carreno paljastaa, miten uunissa paahdetut vihannekset saa tehtyä kotona kuten ammattilainen. Hänen mukaansa ruoan avain on uunin ja rasvan lämmössä: niiden tulee olla niin kuumat kuin mahdollista.

Näin ollen uunipelti tai -vuoka tulee asettaa uunin pohjalle. Pohjalle asetetut juurekset paahtuvat kirjailijan mukaan täydellisesti, eivätkä ne pala. Uunin pohja tarjoaa nimittäin kuumimman, tasaisimman ja suorimman lämmön, joka on täydellinen uunijuuresten kannalta.

Carreno itse paistaa uunijuurekset kahdella uunipellillä jopa 260 asteessa. Toinen pelleistä on uunin keskitasolla ja toinen uunin pohjalla. Kirjailija paistaa juureksia yhteensä 20 minuuttia, ja vaihtaa peltien paikkoja puolessa välissä.

Näin Carrenon mukaan juureksista tulee täydellisiä: rapeita päältä, mutta pehmeitä sisältä.

Kannattaa kuitenkin tarkistaa ennen kokkaamisen aloittamista, kuinka kestävä oman uunin pohja on. Jos vihanneksia on paljon, saattaa uunipelti muuttua hyvin painavaksi, ja tätä kaikkien uunien pohjat eivät kestä!

Lähde: NZ Herald

***

Uunissa syntyy myös helposti tämä tomaattinen herkku!

Tomaattinen uunimakkara 1:30

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.