Härkää provencelaisittain

MTV Oy, All rights reserved

Kesä siintää jo mielessä ja ajatukset harhailevat välillä viime kesän mielettömän upeaan Provencen-reissuun. Lihapadat mielletään usein talvisiksi ruoiksi, mutta nauttiessani niitä Nizzan lämmössä, hahmotin lajin olevan aikaan sitoutumatonta. Kylkeen riisiä ja rapsakkakuorista maalaisleipää, lasiin semituhtia punaviiniä ja kunnon fiilistelyruoka on valmis. Kuten tavallista, pataruoka on parin tunnin haudutuksesta huolimatta hirmuisen helppo tehdä. Ja sopii niin arkeen kuin koko suvun sunnuntaipäivällisillekin. 

Kokkasin kesäreissun tunnelmissa perinteisen Daube Provencalen, josta tämä versio eroaa siinä, että tomaattimurska on korvattu kokonaan punaviinillä ja oliivit munakoisolla ja herkkusienillä. Same but different.

Älä suotta käytä punkkuna turhan kallista kamaa. Näytteeksi saatu Laudum Nature Barrica Monastrell Petit Verdot oli 8 euron hintaluokassaan tähän juuri passeli. Samoin Nettiliha.fi:n laadukas Angus-härän paisti.

Provencelainen härkäpata

4-6 hlölle

50 g voita

0,5 dl oliiviöljyä

1 kg naudanpaistia kuutioituna

8 salottisipulia, puolitettuna

100 g pekonia

vajaa dl vehnäjauhoja

1 plo punaviiniä

2 valkosipulinkynttä, pilkottuna

1 puntti timjamia

2 laakerinlehteä

200 g herkkusieniä

1 munakoiso

puntti persiljaa, hienonnettuna

suolaa

mustapippuria

Laita uuni kuumenemaan 160 asteeseen. Sulata voi ja puolet öljystä uuninkestävässä padassa tai kattilassa. Ruskista lihapalat kauttaaltaan ja nosta ne pois odottamaan. Lisää pataan pekoni ja sipulit. Paista muutama minuutti ja ota ne pois padasta. Lisää pataan jauhot ja kypsytä niitä pohjalla olevassa rasvassa minuutin verran. Kaada viini hitaasti joukkoon koko ajan vispaten, jotta ei synny paakkuja. Laita lihapalat, pekoni ja sipulit takaisin pataan. Lisää mukaan valkosipuli, timjami, laakerinlehdet, suola ja pippuri. Peitä pata kannella ja laita uuniin tunniksi.

Kuumenna paistinpannu ja lorauta pohjalle loput öljystä. Paista munakoisoa ja sieniä keskilämmöllä 8-10 minuuttia. Kun pata on hautunut tunnin, lisää munakoiso ja sienet mukaan. Anna hautua vielä tunti. Annostele lautasille ja ripottele päälle persiljaa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat