Häränhäntä-ragú - lihakastike täynnä syvää rakkautta

Häränhäntä on upea ja edullinen raaka-aine, joka vaatii vain kahta asiaa: aikaa ja rakkautta. Jälkimmäinen hoituu kertalaakista maistamalla tätä italialaistyylistä lihakastiketta, ragúa.

Oijoi, onhan se hienoa nauttia tuntikausia hautunutta, liki itsestään hajoavaa häränhäntää ragun seassa, höystää mukaan huippuluokan pastaa, kruunata se maailman parhaaksi valitulla, 7-vuotiaalla parmesaanilla ja maailman parhaaksi valitulla oliiviöljyllä ja hulauttaa kaikki alas superhyvällä viinillä.

Häränhäntä on upea ruhonosa, johon törmää kuitenkin turhan harvoin. Kun näin lihatiskissä Tammisen tuoretta häränhäntää, oli sunnuntain pääraaka-aine selvillä. Ja mikäpä helpompaa kuin laittaa siitä ragú hautumaan.

Ragún idea on hirveän helppo. Ruskistetaan liha, laitetaan kasvikset ja yrtit mukaan, kuullotetaan hetki, kaadetaan mukaan punaviini, annetaan kiehua puoleen, lisätään kanaliemi ja tomaattimurska ja haudutellaan uunissa niin kauan kuin aikaa vain löytyy. Mitä kauemmin, sitä parempaa tulee. Voit pilkkoa kasvikset pieneksi tai krouviksi. Itse suosin pienenpientä kuutiota, joka tuntien kuluessa likimain sulaa kastikkeeseen.

Ragú toimii monenlaisen höysteen kera. Kokeile vaikka tagliatelle- tai pappardelle-pastan, risoton, polentan tai keitettyjen perunoiden kera. Voit toki laittaa kastiketta myös arancinien sisään. Tai nauttia upeaa lihasoosia sellaisenaan tuoreen maalaisleivän kera. Just söin ja heti alkaa suu kostua tätä kirjoittaessa.

VINKKI! Tätä kannattaa tehdä kerralla iso satsi. Samalla vaivalla ja ajassa hautuu iso satsi häränhäntiä, jonka kilohinta on edullinen. Itse maksoin 11,90 eur/kg. Pakkaseen meni loistava hätävararuoka.

HUOM! Tsekkaa myös muut ragú-reseptit.

Häränhäntä-ragú
6-8 hlölle
1,5 kg häränhäntiä
vehnäjauhoa
4 soiroa pekonia, pilkottuna
oliiviöljyä
1 porkkana, hienonnettuna
1 sellerinvarsi, hienonnettuna
1 sipuli, hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
1 plo täyteläistä punaviiniä (ei kovin tanniinista)
2,5 dl kanalientä
2 tlk tomaattimurskaa
muutama timjaminoksa
suolaa
mustapippuria

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Laita pekonit ison kattilan pohjalle. Iske lämmöt keskitasolle ja paista pekonit rapeaksi. Ota pekonit pois, anna rasvan olla pohjalla. Mausta häränhäntäpalat suolalla ja pippurilla. Pyörittele ne kevyesti kauttaaltaan jauhoissa ja ravista ylimääräiset jauhot pois. Kuumenna kattila, lorauta pohjalle hiukan oliiviöljyä ja ruskista häränhäntäpalat kauttaaltaan, erissä. Lisää kattilaan pilkotut kasvikset ja kuullota niitä pari minuuttia. Lisää mukaan häränhännät. Kaada sekaan punaviini. Kiehauta ja laske lämpöä. Anna nesteen keittyä kasaan puoliksi.
Lisää mukaan kanaliemi ja tomaattimurska. Sekoita, laita kansi päälle ja laita uuniin. Hauduta vähintään 2,5 tuntia tai kunnes liha alkaa irrota helposti luusta.
Ota lihapalat kastikkeesta ja irrota lihaisat palat erikseen. Läskeille voit keksiä jotain, mutta luista kannattaa keitellä vielä lihaliemi.
Laita lihapalat kastikkeeseen. Kuumenna ja tarjoile haluamasi höysteen kera.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.