Huippukokki Hans Välimäki ei suosittele koskaan lisäämään ruokaan raakaa sipulia.
Moni lisää raakaa sipulia esimerkiksi salaatteihin ja kotitekoisten hampurilaisten väliin. Hans Välimäki suosittelee kuitenkin kypsentämään sipulit – täysin poikkeuksetta.
– Minä en syö raakaa sipulia ollenkaan. Mielestäni sipulia ei oikein voi syödä raakana, Välimäki toteaa.
– Se on minusta ihan kauheaa, Välimäki jatkaa.
Kypsentäminen pehmentää sipulin makua
Sipulin maku muuttuu kypsentämisen myötä pehmeämmäksi, sillä sipulin vahvat rikkiyhdisteet muuttuvat kypsennettäessä makeudeksi. Raaka sipuli on tästä syystä maultaan huomattavasti voimakkaampaa kuin kypsennetty versio. Välimäki varoittaa siitä, että raa'an sipulin maku voi viedä ruoassa huomion muilta raaka-aineilta.
– Se on sellainen, että se jyrää usein kaikki muut maut alleen.
Raaka sipuli voi aiheuttaa myös ikäviä vatsakipuja, jotka voivat pahimmillaan pilata vaivalla tehdyn illallisen.
– Minua se närästää jonkin verran, mutta on ihmisiä, joita se närästää todella paljon, Välimäki huomauttaa.