Hans Välimäki tyrmää lounassetelikeskustelun blogissaan: "Teryleeninhajuisen keski-ikäisen virkamiehen näkemyksiä"

24493197 lounasseteli
Str / Lehtikuva

Kauppalehti uutisoi alkuviikosta siitä, että Verohallinnon pääjohtaja Pekka Ruuhosen mukaan lounasseteleiden ja -korttien veroetuun ei ole enää perusteita. Ravintoloitsija Hans Välimäki kertoo blogissaan tyrmistyneensä uutisesta.

Sekä valtio että kunnat tukevat paljansaajien ravintolalounaita lounasseteleiden muodossa joka vuosi noin 30 miljoonalla eurolla. Välimäki pitää lounasseteleitä tärkeänä osana sitä, että matkailu- ja ravintola-ala jatkaisi Suomessa kasvuaan.

"Minkälaista vahinkoa kyseinen muutos alalle aiheuttaisi?"

Välimäki on hyvin huolissaan siitä, kuinka lounasseteleistä luopuminen nykymuodossaan vaikuttaisi ravintoloiden toimintaan. Hän näkee, että lounasseteleihin puuttumiseen liittyvät seurakset näkyisivät ravintola-alalla kurjasti.

– Minusta Ruuhosen ehdotus edustaa tyypillisimmillään teryleeninhajuisen keski-ikäisen virkamiehen näkemyksiä – ilmeisesti täysin vailla käsitystä siitä, minkälaista vahinkoa kyseinen muutos alalle aiheuttaisi, Välimäki kirjoittaa blogissaan.

– Matkailu- ja ravintola-ala, joka on merkittävä työllistäjä ja verojen maksaja, kurjistuisi tämänkaltaisista päätöksistä entisestään. Alalla on jo nyt ylityö- ja rekrytointikieltoja, eikä Ruuhosen esittämien päätelmien eteenpäin vieminen edistä alaa tältä osin lainkaan, hän jatkaa.

Siitä huolimatta, että lounassetelit eivät kuulu kaikkien suomalaisten työntekijöiden etuihin, Välimäen mielestä lounasseteleiden veroedusta luopuminen ei ole perusteltua.

– Jos valtio ja kunnat tukevat alaa subventoimalla lounasseteleitä 30 miljoonalla eurolla vuosittain ja syynä Ruuhosen päätelmiin on se, että aina joku toinen saa jotain ja se on mahdollisesti joltain toiselta pois, herää seuraava kysymys: mihin sitten tarvitaan oopperaa, teatterilaitoksia, kaupunginorkestereita, Guggenheimeja tai yhtään mitään muutakaan? Niin mihin? Voisiko Ruuhonen vastata tähän? Välimäki tivaa blogissaan.

Heikentyneessä taloustilanteessa Välimäki toivoisi ymmärrystä ravintola-alan lisäksi myös muille aloille.

– Minusta ala kuin ala tarvitsee elvytystä, verohelpotuksia, yhteistyötä, palkkamalttia ja innovaatioita, Välimäki tiivistää.

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja