Keittiömestari ja ravintoloitsija Hans Välimäki kertoo, että suomalaiset hyödyntävät Suomesta saatavia raaka-aineita varsin hyvin. Muutamaa suomalaisten hylkimää ruoka-ainesta voitaisiin hänen mukaansa kuitenkin syödä vielä enemmän.
Keittiömestari Hans Välimäen mukaan suomalaisten inhokkiruoista voitaisiin syödä enemmän sisäelimiä ja hyödyntää voitaisiin paremmin sieniä.
– Nykypäivänä ehkä kaipaisi vähän enemmän sisäelimiä, niitä ei oikein Suomessa näe. Ehkä niitä voisi syödä täällä enemmän. Ainoa tällainen sisäelinruoka, mikä meillä nyt on, on maksalaatikko.
Juuri maksalaatikko ja esimerkiksi monet eksoottiset kalaruoat eivät ole olleet suomalaisten suosikkeja, tai ainakin ne jakavat paljon mielipiteitä.
Välimäen mukaan kalaa syödään Suomessa nykyään todella paljon. Välttämättä osterit tai muut merenelävät eivät kaikille maistu, sillä niitä ei välttämättä olla totuttu syömään, keittiömestari sanoo.
– Helsingissä ne ehkä menevät, mutta jos mennään jonnekin maakuntiin niin osterit eivät ehkä mene kaupuksi, kun kukaan ei ole tottunut niitä syömään. Ja toisaalta tykkääkö niistä, sekin on ihan makuasia, hän pohtii.
– Enemmän se on ehkä siitä kiinni, että mihin on totuttu ja mitä on saatavilla.
Sienet parempaan arvoon!
Välimäen mukaan Suomessa hyödynnetään hyvin niitä raaka-aineita, joita on helposti saatavilla. Yksi ainesosa, jota voitaisiin keittiömestarin mukaan kuitenkin entistä paremmin vielä hyödyntää ovat sienet.

