Hanna Partanen paljastaa: Tästä tunnistat terveellisimmän ruisleivän

Ravitsemusterapeutti kehottaa kiinnittämään huomion leipien kuitupitoisuuteen. Shutterstock

Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoi vinkkinsä siihen, millainen ruisleipä ruokakauppojen valikoimaviidakosta kannattaa terveellisyyden nimessä valita.

Suomessa myytävien ruisleipien pakkausmerkinnöissä on paljon eroja, ja joskus on vaikea saada selvää siitä, kuinka paljon tuotteet todella sisältävät terveellistä täysjyväruista. Ravitsemusterapeutti Hanna Partanen kertoo Makuja.fi:lle, että leipien kohdalla ei suinkaan aina kannatakaan valita sitä kaikkein ruispitoisinta vaihtoehtoa.

– Ei sen aina tarvitse olla sitä 100-prosenttista ruisleipää, jossa on käytetty pelkästään ruisjauhoja. Leivässä saattaa olla esimerkiksi siemeniä tai muita ainesosia, jotka voivat myös olla terveellisiä, Partanen toteaa.

Kiinnitä huomio leivän kuitupitoisuuteen

Silmät kannattaa kuitenkin pitää ruokakaupassa auki myös leipäosastolla. Leipäpakkauksien tuoteselosteisiin tutustumalla voi nimittäin törmätä ravitsemuksellisiin yllätyksiin – niin hyvässä kuin pahassakin.

– Jos siinä lukee, että suurin osa leivän leipomiseen käytetystä viljasta on sitä ruista niin mielestäni leipä on silloin ihan hyvä, Partanen toteaa.

Aina ei kuitenkaan ole aikaa tai kärsivällisyyttä perehtyä jokaisen tarjolla olevan ruisleivän tuoteselosteeseen. Tällöin ravitsemusterapeutti suosittelee kiinnittämään huomiota siihen, kuinka paljon leivässä on kuitua.

– Jos ei jaksa ruveta lukemaan, niin jo sen tuotteen kuitupitoisuus kertoo sen, että kuinka paljon siinä on sitä ruista, Partanen vinkkaa.

– Kannattaa siis katsoa sitä lukua, joka ilmoittaa kuidun määrän, Partanen vinkkaa.

Leipien sisältämän kuidun määrä vaihtelee hyvinkin paljon, ja Partanen suosittelee valitsemaan terveellisyyden nimessä leivän, jonka kuitupitoisuus lähentelee vähintään kymmentä prosenttia.

– Jos siinä on lähemmäs 10 prosenttia kuitua, niin se on aika hyvä. Perus-ruisleivässä on yleensä sellaiset 10–15 prosenttia kuitua, Partanen kertoo.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja