Haluatko rapean kuoren vai herkullisen paistoliemen? Tämä on paras tapa valmistaa joulukinkku

joulukinkku
Joulukinkun voi valmistaa lukuisilla eri tavoilla. Shutterstock

Paistopussissa, ilman pussia paistettuna, keitettynä vai grillattuna? Mikä onkaan se kaikkein paras tapa valmistaa joulukinkku?

HK:n markkinointijohtaja Mikko Järvinen listasi Makuja.fi:lle eri kinkunvalmistusmenetelmien etuja. Selvisi, että eri valmistustavoissa on sekä omat plussansa että omat miinuksensa, ja jokaisen kinkunpaistajan kannattaa rauhassa punnita, millaisia ominaisuuksia joulupöydän kruunaavalta kinkulta toivoo.

– Oikea valmistusmenetelmä on oman maun mukaan! Järvinen nauraa heti alkuun.

Eri kypsennystapojen edut ja puutteet syynissä

HK:lla testattiin tänä vuonna ajan kanssa, mikä valmistustapa on Se Oikea, kun puhutaan kinkun kypsentämisestä. Ensimmäisenä arvioitavaksi valikoitui pussissa paistettu kinkku.

– Pussissa paistetussa kinkussa on se etu, että uuni pysyy siistimpänä, kinkku on mehevä ja nesteen saa talteen, mutta silloin ei saa sitä hienoa paistopintaa, joka on osalle tärkeä, Järvinen listaa.

Kaikkein suosituin tapa kypsentää kinkku on paistaa se ilman pussia. Tässä valmistustavassa on kuitenkin se heikkous, että kinkun paistolientä ei saa talteen.

– Ilman pussia tulee se rapea, maukkaampi kinkku, Järvinen toteaa.

Jouluna 2014 hehkutettiin hyvin vanhanaikaista tapaa kypsentää kinkku keittämällä tai hauduttamalla. Tämä perinteinen kinkunvalmistustapa jättää joulupöydän näyttävimmän tuotteen kuitenkin väriltään ikävästi apaattiseksi.

– Keitetty kinkku kypsyy nopeammin kuin uunissa, veden pystyy maustamaan helposti, ja se tarttuu kinkkuun. Siitä tulee kuitenkin aika ikävän värinen kinkku, Järvinen kertoo.

Joulukinkun voi myös grillata

Kenties kaikkein maustunein kinkku syntyy grillaamalla. Harva kuitenkaan haluaa viettää jouluaattoa ulkona.

– Grillauksesta tulee todella paljon makua ja väriä, mutta talvella grillaaminen ei ole ihan niin kivaa kuin kesällä. Grillissä on myös aikamoinen vahtiminen, ja kaasua saattaa kulua aika paljon, Järvinen toteaa.

Vanhojen kypsennysmenetelmien joukosta HK:lla testattiin myös kinkun paistamista rosvopaistina. Tämän valmistustavan valitseminen saattaa kuitenkin vesittyä käytännön ongelmiin.

– Rosvokinkusta tulee oikein hyvä fiilis, mehevä ja erittäin murea lopputulos. Jos maa on jääässä, se voi olla hyvin vaikea tehdä, Järvinen nauraa.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja