Paistopussissa, ilman pussia paistettuna, keitettynä vai grillattuna? Mikä onkaan se kaikkein paras tapa valmistaa joulukinkku?
HK:n markkinointijohtaja Mikko Järvinen listasi Makuja.fi:lle eri kinkunvalmistusmenetelmien etuja. Selvisi, että eri valmistustavoissa on sekä omat plussansa että omat miinuksensa, ja jokaisen kinkunpaistajan kannattaa rauhassa punnita, millaisia ominaisuuksia joulupöydän kruunaavalta kinkulta toivoo.
– Oikea valmistusmenetelmä on oman maun mukaan! Järvinen nauraa heti alkuun.
Eri kypsennystapojen edut ja puutteet syynissä
HK:lla testattiin tänä vuonna ajan kanssa, mikä valmistustapa on Se Oikea, kun puhutaan kinkun kypsentämisestä. Ensimmäisenä arvioitavaksi valikoitui pussissa paistettu kinkku.
– Pussissa paistetussa kinkussa on se etu, että uuni pysyy siistimpänä, kinkku on mehevä ja nesteen saa talteen, mutta silloin ei saa sitä hienoa paistopintaa, joka on osalle tärkeä, Järvinen listaa.
Kaikkein suosituin tapa kypsentää kinkku on paistaa se ilman pussia. Tässä valmistustavassa on kuitenkin se heikkous, että kinkun paistolientä ei saa talteen.
– Ilman pussia tulee se rapea, maukkaampi kinkku, Järvinen toteaa.
Jouluna 2014 hehkutettiin hyvin vanhanaikaista tapaa kypsentää kinkku keittämällä tai hauduttamalla. Tämä perinteinen kinkunvalmistustapa jättää joulupöydän näyttävimmän tuotteen kuitenkin väriltään ikävästi apaattiseksi.

