Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Haluatko rapean kuoren vai herkullisen paistoliemen? Tämä on paras tapa valmistaa joulukinkku

Joulukinkun voi valmistaa lukuisilla eri tavoilla.
Joulukinkun voi valmistaa lukuisilla eri tavoilla.Shutterstock
Julkaistu 22.12.2015 09:04
Toimittajan kuva

Heli Mettänen

heli.mettanen@mtv.fi

Paistopussissa, ilman pussia paistettuna, keitettynä vai grillattuna? Mikä onkaan se kaikkein paras tapa valmistaa joulukinkku?

HK:n markkinointijohtaja Mikko Järvinen listasi Makuja.fi:lle eri kinkunvalmistusmenetelmien etuja. Selvisi, että eri valmistustavoissa on sekä omat plussansa että omat miinuksensa, ja jokaisen kinkunpaistajan kannattaa rauhassa punnita, millaisia ominaisuuksia joulupöydän kruunaavalta kinkulta toivoo.

– Oikea valmistusmenetelmä on oman maun mukaan! Järvinen nauraa heti alkuun.

Eri kypsennystapojen edut ja puutteet syynissä

HK:lla testattiin tänä vuonna ajan kanssa, mikä valmistustapa on Se Oikea, kun puhutaan kinkun kypsentämisestä. Ensimmäisenä arvioitavaksi valikoitui pussissa paistettu kinkku.

– Pussissa paistetussa kinkussa on se etu, että uuni pysyy siistimpänä, kinkku on mehevä ja nesteen saa talteen, mutta silloin ei saa sitä hienoa paistopintaa, joka on osalle tärkeä, Järvinen listaa.

Kaikkein suosituin tapa kypsentää kinkku on paistaa se ilman pussia. Tässä valmistustavassa on kuitenkin se heikkous, että kinkun paistolientä ei saa talteen.

– Ilman pussia tulee se rapea, maukkaampi kinkku, Järvinen toteaa.

Jouluna 2014 hehkutettiin hyvin vanhanaikaista tapaa kypsentää kinkku keittämällä tai hauduttamalla. Tämä perinteinen kinkunvalmistustapa jättää joulupöydän näyttävimmän tuotteen kuitenkin väriltään ikävästi apaattiseksi.

– Keitetty kinkku kypsyy nopeammin kuin uunissa, veden pystyy maustamaan helposti, ja se tarttuu kinkkuun. Siitä tulee kuitenkin aika ikävän värinen kinkku, Järvinen kertoo.

Joulukinkun voi myös grillata

Kenties kaikkein maustunein kinkku syntyy grillaamalla. Harva kuitenkaan haluaa viettää jouluaattoa ulkona.

– Grillauksesta tulee todella paljon makua ja väriä, mutta talvella grillaaminen ei ole ihan niin kivaa kuin kesällä. Grillissä on myös aikamoinen vahtiminen, ja kaasua saattaa kulua aika paljon, Järvinen toteaa.

Vanhojen kypsennysmenetelmien joukosta HK:lla testattiin myös kinkun paistamista rosvopaistina. Tämän valmistustavan valitseminen saattaa kuitenkin vesittyä käytännön ongelmiin.

– Rosvokinkusta tulee oikein hyvä fiilis, mehevä ja erittäin murea lopputulos. Jos maa on jääässä, se voi olla hyvin vaikea tehdä, Järvinen nauraa.

Lisää aiheesta:

Kari Aihisen tärkeimmät vinkit joulukinkun paistoon: "Se ei ole mikään vaurauden merkki, että sulla on taloyhtiön isoin kinkku"Syödäänkö teilläkin lihaa tänä viikonloppuna? Lihajohtaja Mikko muistuttaa oleellisesta paistisäännöstä: "Yleisin virhe on laiminlyödä...""Helppoa, yksinkertaista ja herkullista" – voit sittenkin unohtaa oleellisen vaiheen joulukinkun valmistamisessaAki Wahlman paljastaa erikoisen kinkunpaistovinkkinsä – tätä valmistustapaa et taatusti ole ajatellut!Mitä käy, jos täysin jäisen joulukinkun paistaa uunissa? Kokeilu tuotti uskomattoman lopputuloksenYleiset kinkkumyytit MTV:n syynissä: Näin helposti mehevämpi joulukinkku? 
Makuja

Tuoreimmat aiheesta

Makuja
  • Eilen18:55
    Jouluruoka

    Anun nerokas ratkaisu joulutorttuihin: "Maailmaa mullistava"

  • Eilen06:47
    Makeiset

    Joulukonvehteja ja -makeisia jopa puolet halvemmalla kaupasta – tiesitkö tämän kikan?

  • ti19:02
    Halpa vs. kallis

    Paistopisteen joulutorttujen testissä täysyllätys: "Kauhea källi!"

  • ti15:34
    Leivonta

    Superkätevä tapa tehdä joulutortut: "Lopputulos on tosi hyvä!"

  • ti12:01
    Tulipalot

    Huolimattomuus keittiössä voi johtaa todella ikäviin seurauksiin: "Yllättävän isoista rahoista on kyse"