10 vinkkiä: Haluatko olla parempi ruoanlaittaja?

ruoanlaitto
Shutterstock

Jos ruoanlaitto ei ole vahvin alasi ja keittiösikin on aina sotkuinen lopetettuasi, kannattaa ehkä lukea seuraavat vinkit.

Onko ongelmasi se, että huolimatta rakkaudestasi ruoanlaittoon, keittiösi näyttää sekasotkulta, kun olet valmis? Löydätkö kivan reseptin ja osaat ostaa tarvittavat raaka-aineet, mutta loppu menee sähläämiseksi?

Oikeita asioita tekemällä säästät aikaa ja energiaa. Vaatii ehkä hieman panostusta, mutta kun homman nimi selkenee, olet askel askeleelta parempi kokki. Lue MindBodyGreen-sivuston vinkit!

1. Aloita aina puhtaasta keittiöstä

Tyhjennä tiskikone ja varmista, että työtasot ovat puhtaat. Jos yrität laittaa ruokaa sekaisessa keittössä, kuluu sinulta enemmän aikaa ja ruoanlaitto muuttuu stressin, kaaoksen ja sekasorron yhdistelmäksi.

2. Lue resepti alusta loppuun, jotta tiedät, mitä olet tekemässä

Visualisoi jokainen askel. Jos luet reseptiä sitä mukaa, kun teet sitä, moninkertaistuu aika, joka sinulta kuluu ruoanvalmistukseen.

3. Ota kaikki tarvittavat välineet esiin

Jos reseptissä pyydetään keittämään pastaa, tarvitset ison kattilan ja siivilän.  Ota esiin todellakin kaikki, mitä tarvitset ennen kuin aloitat.

4. Ota myös kaikki ainesosat esiin

Jos käytät esimerkiksi erilaisia vihanneksia ruoassasi, auttaa jos sinulla on yksi, iso kulho, johon voit laittaa ne.  Jos taas tarvitse vain yhden sellerinvarren, älä ota koko nippua jääkaapista – leikkaa vain tarvitsemasi osa. Mitä vähemmän sotkua saat aikaiseksi, sitä vähemmän aikaa ruoanlaittoon menee.

5. Ennen kuin aloitat, pilko kaikki valmiiksi

Pilko vihannekset, liha, tofu tai mitä ikinä resepti vaatikaan. Mittaa nestemäiset ainesosat ja mausteet. Laita nämä ainesosat pieniin kulhoihin. Jos et jaksa tiskata useita kulhoja, käytä yhtä leivinpaperia ja tee pieniä pinoja ainesosista. 

6. Suunnittele

Jos tiedät, että jollain raaka-aineella on pidempi kypsymisaika, kuten ruskealla riisillä, laita se kypsymään ensin.

7. Jos olet jo mitannut jonkin raaka-aineen etkä tarvitse sitä enää, laita se takaisin kaappiin välittömästi

Tämä tapa vähentää keittiön sekasotkua ja sinulta säästyy myös aikaa. Lisäksi raaka-aineet pysyvät tuoreina seuraavaa käyttöä varten, kun et jätä niitä kuivumaan pöydälle.

8. Pidä lempisuolaasi lähettyvillä

Lempisuolasi ja käyttämäsi ruokaöljy kannattaa pitää käden ulottuvilla. Suola ja öljy ovat oleellisia ruoanlaiton kannalta ja tarvitset niitä usein. Säästät aikaa, kun löydät ne helposti.

9. Laita kaikki leivontatarvikkeet samaan koriin

On kätevää, jos säilytät leivinjauhetta, ruokasoodaa, jauhoja, kanelia, vaniljauutetta ja muita usein leivontaan käyttämiäsi raaka-aineita samassa paikassa.

10. Ja viimeiseksi: siivoa samalla

Tämä helpottuu ajan myötä, kun vain otat sen rutiiniksi. Älä jätä tiskejä kerääntymään ruoanlaiton ajaksi vaan tiskaa sen saman tien. Tai pidä muoviastiaa lavuaarin lähellä, johon voit kerätä likaiset astiat. Näin lavuaari on tyhjä, jos sinun tarvitsee vaikkapa pestä vihannekset tai käyttää siivilää.

LUE MYÖS:

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja