Halpaa ja kotimaista superruokaa – näitä suomalaiset haalivat nyt kaupoista!

juurekset
Shutterstock

Kotimaisten kasvisten saatavuus on syksyllä parhaimmillaan, sillä vihannesosaston kotimaisuusaste nousee ruokakaupoissa 70 prosenttiin. Sään kylmeneminen näkyy kaupoissa erityisesti pata- ja uuniruokiin käytettävien juuresten menekin kasvuna.

Juuresten menekkiä ovat lisänneet osaltaan myös kuluttajien löytämät uudet käyttötavat, sillä niitä käytetään yhä monipuolisemmin niin sipseissä kuin lämpimien salaattien raaka-aineina sekä lisäkkeissä, kuten uunijuureksissa ja juuresvuoissa.

– Satokauden antimien hyödyntäminen on nyt helppoa, sillä syksyllä valikoima esimerkiksi kotimaisissa juureksissa, perunoissa, sipuleissa sekä kaaleissa on runsaimmillaan, Ruokakeskon vihannesten ostopäällikkö Liisa Eronen kertoo.

Kotikeittiöissä porisevien pataruokien ykkönen on tällä hetkellä K-ruoka.fi:n luetuimpien pata- ja laatikkoruokareseptien perusteella karjalanpaisti. Karjalanpaistin ohella kolmen kärkeen pataruoissa kiilaavat jauheliha-perunalaatikko sekä kaalilaatikko.

Pata- ja laatikkoruokien lisäksi juuresten kulutuksen kasvuun vaikuttavat syksyllä suosiossa olevien keittojen valmistuksen lisääntyminen. Hedelmien ostopäällikkö Janne Vuorinen Ruokakeskolta vinkkaa, että käynnissä on juuri nyt myös suomalaisten hedelmien, kuten omenan ja päärynän paras sesonki.

– Omenalajikkeita on tarjolla laaja kirjo, jopa kymmeniä vaihtoehtoja, ja päärynääkin muutama lajike. Menekistä riippuen päärynää on saatavilla marraskuun loppuun asti ja kotimaista omenaa ainakin tammikuuhun, Vuorinen arvioi.

Tuetko suomalaista?

Valitsemalla ruokaostoskoriin Suomessa tuotettuja raaka-aineita tukee samalla suomalaista työtä. Tästä muistuttaa myös kaupoissa parhaillaan näkyvä Suomalaisen Työn Liiton, suomalaisen elintarvike- ja käyttötavarateollisuuden ja K-kauppojen yhteinen Sinivalkoinen jalanjälki -kampanja.

– On tärkeää muistaa, että pienilläkin ostopäätöksillä on suuri merkitys kansantaloudelle, minkä lisäksi hyöty jakaantuu monelle ketjun eri toimijalle. Jos jokainen suomalainen ostaisi joka kuukausi kymmenellä lisäeurolla suomalaisia elintarvikkeita, luotaisiin 15 000 uutta työpaikkaa, sanoo Suomalaisen Työn Liiton tutkimuspäällikkö Jokke Eljala.

Perinteiset juurekset jalostuvat herkuiksi yhä useammin

Tuttujen ruokalajisuosikkien ohella kaupoissa on huomattu kotimaisten kasvisten hyödyntäminen tuoreella tavalla.

– Esimerkiksi punajuuri, palsternakka ja nauris ovat vanhoja perinteisiä kasviksia, joiden käyttö lisääntyy uudenlaisten käyttötapojen, kuten juuressipsien, lämpimien salaattien sekä valmiiden juuressoseiden hyödyntämisen myötä. Lisäksi esimerkiksi lehtikaalin kysyntä kasvaa edelleen, Eronen toteaa.

Uusia, laajempaan käyttöön nousevia raaka-aineita ovat raitajuuri ja mustajuuri, mutta niiden kulutus on Erosen arvion mukaan vielä kokonaisuudessaan melko pientä.

Kasvisruoan suosiminen kytkeytyy Keskollakin huomattuun trendiin, jossa painottuvat ruoan terveellisyys ja erityisruokavaliot: osa kuluttajista suosii selvästi esimerkiksi kasvis- tai luomuruokaa tai noudattaa jotakin tiettyä ruokavaliota. Toinen ruokakaupassa näkyvä, ruoan valmistukseen liittyvä trendi on helppous ja nopeus.

Myös Suomi syö 2014 -tutkimuksen mukaan kuluttajat kaipaavat ennen kaikkea arkea helpottavia tuotteita ja palveluita. K-ruokakaupassa tämä näkyy hedelmä- ja vihannesosastolla esimerkiksi käyttövalmiiden juuressoseiden menekin kasvuna, joka kiihtyy etenkin joulua kohti mentäessä. Tutkimuksessa asiakkaiden entistä enemmän arvostamaksi asiaksi nousi myös ruoan edullisuus, mihin esimerkiksi juurekset osaltaan vastaavat.

Kolme ajankohtaista kasvisherkkua

Sinivalkoinen jalanjälki kokosi kolme satokauden päätökseen sopivaa reseptiä:

Lehtikaalisipsit (4 annosta)

1 ps (200 g) lehtikaalia

2 rkl öljyä

1/4 tl suolaa

Huuhtele lehtikaalin lehdet ja poista lehdistä puiseva varsiosa. Leikkaa lehdet suupaloiksi. Levitä lehtikaalit pellille leivinpaperin päälle. Kaada päälle öljy ja sekoittele niin, että öljy leviää tasaisesti kaikkialle. Ripottele pinnalle suola. Kypsennä 150-asteisen uunin keskitasolla noin 20–25 minuuttia. Varo polttamasta sipsejä. Voit käännellä sipsejä lastan avulla paistamisen aikana. Tarjoa sipsit hieman jäähtyneenä.

Paahteinen syyssadon keitto (5 annosta)

4-5 (n. 400 g) perunaa

3-4 (n. 300 g) porkkanaa

2 (n. 200 g) palsternakkaa

pala (n. 150 g) lanttua

2 punasipulia

3 valkosipulinkynttä

1 (n. 300 g) purjo

tuoretta timjamia

mustapippurirouhetta

3 rkl oliiviöljyä

1 l vettä

2 rkl kasvisfondia

1/4 tl suolaa

Pese, kuori ja paloittele reiluiksi paloiksi perunat, porkkanat, palsternakat ja lanttu. Kuori ja lohko punasipulit ja hienonna valkosipulinkynnet. Halkaise ja huuhtele purjo. Leikkaa purjo parin sentin paloiksi.

Pane kaikki kasvikset kulhoon. Sekoita joukkoon hienonnettua timjamia, mustapippurirouhetta ja öljyä. Kumoa kasvikset leivinpaperilla vuorattuun uunipannuun. Kypsennä 200-asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia. Sekoittele kasviksia lastalla paistumisen puolivälissä. Tarkista, että kaikki kasvikset ovat pehmeitä.

Kiehauta vesi ja lisää kattilaan puolet kasviksista ja kasvisfondi. Soseuta kasvikset sauvasekoittimella. Kiehauta ja tarkista maku. Ripottele lopuille kasviksia suolaa. Annostele keitto lautasille, nostele pinnalle kasviksia ja koristele timjamilla.

Juureslimppu (2 kpl)

1 pkt (500 g) juuressosetta

1/2 dl siirappia

2 tl suolaa

1/2 tl inkivääriä

1 ps (11 g) kuivahiivaa

4 dl ruisjauhoja

n. 5 dl hiivaleipävehnäjauhoja

1/2 dl öljyä

Lämmitä juuressose mikrossa noin 42-asteiseksi. Lisää siirappi, suola ja inkivääri. Sekoita hiiva ruisjauhoihin ja lisää seos juuressoseeseen.

Alusta hiivaleipävehnäjauhot taikinaan vähitellen. Lisää öljy alustamisen loppuvaiheessa. Vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneella noin 5 minuuttia.

Kohota taikinaa lämpimässä ja vedottomassa paikassa noin 20 minuuttia. Leivo taikinasta 2 pyöreää leipää. Ripottele leipien pinnalle hiivaleipävehnäjauhoja.

Anna kohota vielä noin 30 minuuttia. Pistele leivät varovasti. Paista leipiä 200 asteessa uunin alatasolla noin 25 minuuttia.

Lähde: Suomalaisen työn liitto

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.