Grillausmauste, aromisuola, curry – näistä aineksista mausteseokset oikeasti koostuvat

maustekuva
Shutterstock

Mausteseokset ovat helppo ratkaisu ruoan maustamiseen, mutta oletko koskaan selvittänyt, mitä valmiit mausteseokset oikeastaan sisältävätkään?

Aromisuola

Aromisuola korostaa ruoan makua, ja se sopii myös pöytämausteeksi. Aromisuolassa on suolaa, minkä lisäksi se sisältää usein sipulia ja valkosipulia sekä vihanneksia tai pippureita. Osa aromisuoloista sisältää myös natriumglutamaattia (E621).

Yrttisuola

Yrttisuola sisältää suolan lisäksi yrttejä laidasta laitaan. Mukana voi olla esimerkiksi persiljaa, basilikaa, rosmariinia, meiramia ja timjamia. Yrtit voivat vaihdella tuotteesta riippuen. Yrttisuola sopii sekä liha-, kala- että kasvisruokien maustamiseen.

Kalamauste

Kalamausteen sisältö voi vaihdella paljon tuotemerkistä riippuen, mutta usein mausteseoksista löytyy klassisia kalan kanssa sopivia mausteita, kuten valkopippuria, tilliä, sitruunaa tai persiljaa. Joissain kalamausteissa on myös arominvahvennetta.

Jauhelihamauste

Jauhelihamausteessa on usein suolaa sekä basilikaa ja pippureita. Myös valkosipulia löytyy useista jauhelihamausteista. Osassa mausteita voi olla myös glukoosia, hiivauutetta tai liha-aromia.

Pizzamauste

Pizzamausteeseen kuuluvat lähes aina klassiset pizzaan sopivat oregano ja basilika. Mukana voi olla myös valkosipulia ja sipulia sekä mustapippuria.

Broilerimauste

Broilerimausteessa on usein ainakin paprikaa. Myös sarviapila, kurkuma, jeera, korianteri tai juustokumina ovat yleisiä broilerimausteseosten aineosia. Broilerimausteista voi löytyä myös aromiaineita, glukoosia sekä arominvahventeita.

Curry

Curry on intialainen mausteseos, joka sisältää kurkumaa, korianteria, sarviapilaa, juustokuminaa ja mustapippuria. Sen keltainen väri on peräisin kurkumasta.

Sitruunapippuri

Sitruunapippuri sisältää yleensä suolaa, mustapippuria ja sitruunan makua tuovaa aromia, sitruunajauhetta tai sitruunaöljyä. Mukana voi olla myös muita mausteita, kuten sipulia, sokeria tai valkosipulia. Sitruunapippuri sopii esimerkiksi kalaruokiin. 

Grillausmauste

Grillausmausteseosten sisällöt vaihtelevat, mutta ainesosaluettelossa on yleensä paprikaa, chiliä tai cayennea. Lisäksi mukana voi olla sipulia, valkosipulia, sokeria, korianteria ja arominvahventeita. 

Lähteet: Meira, Rainbow, K-Ruoka, Prima-mausteet, Capsi

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja