Grillauksen Suomen mestari paljastaa voittoreseptinsä – tämä grillilohi vie kielen mennessään!

Makkaramestarit testissä 8:02 Makkaramestarit testissä

Vastavalitun grillauksen Suomen mestarin voitokkaassa reseptissä grillilohi saa rinnalleen ihanan voikastikkeen ja varhaisperunanyyttejä. 

Video: Huomenta Suomen lähetyksessä kekusteltiin makkaratrendeistä ja kypsennykseen liittyvistä nikseistä. 

Viime viikonloppuna Helsingin Narikkatorilla grillit höyrysivät, kun jaossa oli jälleen kerran grillauksen Suomen mestarin titteli. Tämän vuoden mestariksi kruunattiin 20-vuotias Sofia Åhman, joka valmisti tuomareille pääruoaksi grillattua lohta ja varhaisperuna-kevätsipulinyyttejä. Jälkiruoaksi nainen loihti grillattuja nektariineja vaniljaisen kastikkeen kera.

– Voitto tuli todella yllätyksenä, taso oli niin kova. Voittorahoilla aion tehdä jotain kivaa, lähteä vaikka ulkomaille, vuoden ammattilaiskokkina työskennellyt Åhman kommentoi voittoa. 

Nyt voit kokeilla voitokkaita reseptejä kotona tai mökkigrillin ääressä!

Åhmanin mukaan lohta kypsennettäessä on tärkeä varmistaa, että lohta ei kypsennä liikaa. Tämä takaa sen, että lopputulos on mahdollisimman mehevä. 

Grillattua lohta ja pähkinävoita (4 hengelle)

600g lohta
250g voita
100 maapähkinöitä
ripaus suolaa
1 puntti lehtipersiljaa
1 iso sitruuna

Laita voi kattilaan ja säädä levy täysille. Anna voin kiehua niin kauan, kunnes se on vaaleanruskeaa ja pähkinäisen tuoksuista. Rouhi pähkinät ja siirrä voin joukkoon. Lisää ripaus suolaa, sitruunan mehua ja hienonnettu persija.

Grillaa lohi melkein kypsäksi ja anna vetäytyä hetki. Varo kypsnetämästä liikaa. Tarjoile lohi pähkinävoin kanssa.

Varhaisperuna-kevätsipulinyytti

600 g varhaisperunoita
¾ dl öljyä
kunnon ripaus suolaa
nippu kevätsipulia
nokare voita

Pilko perunat puoliksi, tai jos ne ovat isoja niin 4 osaan. Leikkaa foliosta iso pala ja laita perunat suolaa, ja öljyä folion päälle. Käännä foliopalan reunat kiinni nyytiksi ja laita folionyytti grilliin kypsymään. Kypsennä, kunnes perunat ovat kypsiä. Viimeistele nokareella voita ja silputulla, tuoreella kevätsipulilla. 

Grillattua nektariinia ja vanilja-creme fraichea

4 nektariinia
½ dl fariinisokeria
200 g creme fraichea
1 tl vaniljasokeria
¾ dl tomusokeria
puolikas sitruuna

Leikkaa nektariinit puoliksi ja poista kivet. Laita nektariinin puolikkaat sisäpuoli alaspäin grilliin. Grillaa hetki, käännä nekrariinit ja ripottele fariinisokeri päälle. Grillaa vielä, kunnes sokeri on karamellisoitunut ja nektariinissa on kauniit grillin raidat.

Kaada creme fraiche kulhoon. Mausta vaniljasokerilla, tomusokerilla ja sitruunamehulla. Vatkaa seosta sähkövatkaimella, kunnes se alkaa paksuuntua. Tarjoile nektariinien kanssa.

Lähde: Lidl

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.