Grillatut ja täytetyt kalavartaat - kesäruokaa parhaimmillaan
Kulunut Italian-reissu nosti entistäkin vahvemmin esiin yksinkertaisen, edullisen ja maukkaan ruoan hienouden. Olen jo aiemmilla matkoilla sanonut, että jättäisin lihan pois ruokavaliostani helposti, jos tarjolla olisi sitä kamaa, mitä Välimeren rannikolla tarjotaan. Kymmenen päivän aikana söin yhden liharuoan, koska kyllähän Napolissa lasagnea pitää maistaa. Palaan reissufiilistelyyn saatuani matkalla pamahtaneen koneeni huollosta.
Kesäsesongin raaka-aineet kutsuvat kevyen, mutta täyttävän safkan tekemiseen myös meillä Suomessa. Mato-ongella ja katiskalla saalistetut ahvenet ovat kesäruokaa parhaimmillaan ja puutarhassa on ainakin meillä aina runsaudenpulaa yrteistä. Niiden avulla tämä kalavarras on liki ilmaista herkkua.
VINKKI!Tähän voi käyttää periaatteessa mitä kalaa tahansa, jonka pystyt kääräisemään rullalle. Ahvenfileiden paksut kohdat tuottivat hiukan haastetta kasassapysymiseen, mutta hyvin homma pysyi lopulta paketissa.
Nautin ruokajuomaksi testiin saanutta Wolfberger Crémant d'Alsace Brutia ja sehän toimi kuin taksikuski Napolissa. Sulavasti kaiken keskellä.
Grillatut ja täytetyt kalavartaat
800 g kalafileetä (esim. 8 ahvenfilettä)
korppujauhoja leivitykseen
varrastikkuja
Täyteseos:
50 g parmesaania raastettuna
150 grammaa korppujauhoja
2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
pieni loraus oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa
Kastike:
1 sitruunan mehu
1 valkosipulinkynsi, hienonnettuna
hyvää oliiviöljyä
puolikourallista lehtipersiljaa, hienonnettuna
ripaus oreganoa, tuoreena tai kuivattuna
mustapippuria
suolaa
Tee ensin kastike. Sekoita ainekset hyvin sekaisin lusikalla tai sekoittimessa. Säädä oliiviöljyllä maku ja koostumus mieleiseksi.
Tee täyteseos. Sekoita ainekset yhteen lusikalla tai blenderissä niin, ettei olisi paakkuja.
Laita grilli kuumenemaan. Suolaa kalan sisäpinta kevyesti. Asettele lusikalla pieni annos täytettä keskelle kalaa. Kääräise filee rullalle ja iske kiinni hammastikulla (tai parilla). Pyöräytä rullat korppujauhoissa ja iske vartaaseen 2-3 kpl.
Grillaa tai paista keskilämmöllä kypsäksi. Lorauta päälle sitruunaista kastiketta ja tarjoile.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti