Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Grillattua mustekalaa vaahterasiirappi-chilikastikkeen ja pistaasipähkinärouheen kera

Julkaistu 06.08.2017 12:15

Makean ja suolaisen liitto pienellä chilipotkulla nostaa mureaksi kypsennetyn mustekalan upeasti esiin.

Kauppahallien kalatiskeillä törmää nykyään yllättävän usein kokonaisiin mustekaloihin. Rakastan sitä fisua nautittuna Välimeren rannan helteissä. Olen testannut kokata sitä kotona kuitenkin vain kerran ja siitäkin jo 10 vuotta aikaa (fritattuja mustekalarenkaita tai valmiiksi marinoituja tapas-paloja ei lasketa). Pari vuotta haaveilin mustakalan grillaamisesta, mutta aina se syystä ja toisesta jäi. Milloin sitä oli tarjolla huonoon aikaan, milloin taas ei lainkaan, kun kävin etsimässä. Nyt oli tähtimerkit kohdallaan ja lonkerot sujahtivat kauppakassiin ja The Bastardin ritilöille.

Hain hyväksi havaitun reseptin Sabrina Ghayourin Sirocco-kirjasta. Makean, suolaisen ja hiukan tulisen liitto toimii mustekalalle loistavasti. Facebookissa sain kuitenkin kirjan keitto-ohjetta haastavan tavan toimia. Los Pollos -raflaa pitävä Toni Leskinen on asunut Espanjassa ja kokannut espanjalaishenkistä ruokaa pitkään. Hänellä oli se ”oikea” tapa keittoo pulpo-mustekala. Toimi hyvin ja säästin pari tuntia.

Grillattua mustekalaa vaahterasiirappi-chilikastikkeen ja pistaasipähkinärouheen kera
4 annosta

2 kg mustekalaa
Reilut 3 tl harissaa
5 rkl vaahterasiirappia
oliiviöljyä pinnalle
50 g kuorittuja ja suolaamattomia pistaasipähkinöitä karkeaksi rouhittuna
suolaa

OHJE: Kirjan ohje mustekalan keittämiselle: Kuumenna iso kattilallinen reilusti suolattua vettä kiehuvaksi, lisää joukkoon mustekala, säädä lämpö matalalle keskilämmölle ja anna kiehua hiljalleen 2-3 tuntia. Kaada vesi pois ja pane mustekala kylmään veteen.

Kokilta saatu ohje, jota käytin: Kaada keitinliemeen punaviinietikkaa ja tiputa mustekala kiehuvaan liemeen pari, kolme kertaa ennen kun jättää kiehumaan. Anna kiehua melko kovalla noin tunnin.

Laita harissa ja vaahterasiirappi pieneen kattilaan ja lämmitä varovasti. Kun seos alkaa kuplia, ota kattila liedeltä.

Kuumenna grilli tai grillipannu. Taputtele mustekala kuivaksi talouspaperilla ja leikkaa se palasiksi. Hiero mustekalapaloihin oliiviöljyä. Grillaa mustekalapaloja 1-2 minuuttia palojen koon mukaan tai kunnes ne ovat raidoittuneet. Siirrä lautaselle.

Leikkaa mustekalapalat haluamasi kokoisiksi viipaleiksi ja asettele tarjoilulautaselle. Lusikoi viipaleille kastike, lorauta päälle hyvää oliiviöljyä ja ripota pinnalle pistaasipähkinärouhe.

Lisää aiheesta:

Moussaka - yllättävän helppo ja pirun herkullinen!Mustaa riisiä, paahdettua päärynää ja gorgonzolaaHummeri Thermidor - helppoa luksusta, eikä niin kallistakaanPaahdettu kana perulaisittain korianterikastikkeen keraManhattan Clam Chowder - simpukkaa ja chorizoa jenkkityyliinKatkarapukasari - retrojuhlaa
mustekalareseptigrillausgrillattukalaruoka