Kuten monesti on tullut mainittua, olen makuhermoiltani hiukan makurajoitteinen. En vielä jokunen vuosi sitten pitänyt kalasta lainkaan. En häpeä sitä, koska en sille ole liiemmin mitään mahtanut. Otin asian kuitenkin hoitaakseni muutama vuosi sitten ja olen edistykseen sangen tyytyväinen. Askel askeleelta olen aloittanut vaaleasta kalasta siirtyen laajempaan repertuaariin annos kerrallaan. Kuluvan vuoden aikana olen huomannut oppineeni pitämään lämminsavulohesta ja lohesta muutenkin hyvin valmistettuna. Liian kypsästä en tule pitämään koskaan. Graavi- ja kylmäsavuversioista olen tykännyt yllättäen projektin alusta pitäen. Viime viikolla maistoin vuoden tauon jälkeen savumuikkua ja yllätyksekseni pidin siitäkin. Homma etenee. Tämän tekstin tullessa julki, kierrän Provencea ja olen takuulla haltioitunut Välimeren herkuista. Viime kesän Genova-reissu osoitti, että kunhan kala on tuoretta ja taiten tehtyä, voisin elää mieluusti sillä kokonaan. Kotimaassa silakka ja sen tyyppiset tökkivät edelleen paljon. Poikkeuksena muutamat tähtikokkien annokset.
Heitin grilliin pitkästä aikaa kalaa. Nieriää, joka kuuluu vaa’ankielikaloihin tykkäämisessäni. Chef Santerin Pallogrillauksen lyhyt oppimäärä -kirjasta napattu ohje oli helppo ja toimi. Kun kala kuorrutetaan mausteseoksella, veikkaan, että moni muukin makuvammainen tykkää. Kylkeen samaisesta kirjasta twistattua grillattua varhaiskaalia sekä raikasteeksi aasialaisittain maustettuja mummonkurkkuja.
Cajun-nieriää ja grillattua varhaiskaalia
