Grillattu munakoiso mojo de ajo -kastikkeella ja salsa verdellä

MTV Oy, All rights reserved

Helpoin mahdollinen hyvä kasvisruoka on oliiviöljyllä voidellut ja grillatut kasvikset. Pari kolme ensimmäistä kertaa kesässä ne maistuvat erinomaisilta, mutta sitten iskee toive hivenen monimuotoisempiin makuihin. 

Tässä munakoiso saa höysteeksi lattarihenkistä mojo de ajo -kastiketta sekä lopussa piristeeksi basilikkaisen yrttistä salsa verdeä. Molemmat soosit ovat timanttia kaikenlaisessa grillaamisessa. Kevyeksi lounaaksi vaikka salaatin kera tai lihan tai lisukkeeksi.

Mojo de ajossa valkosipulit karamellisoidaan hitaasti uunissa tai grillissä. Soosi koostuu pitkälti valkosipulista, mutta suukäryä siitä ei liiemmin synny. Hymyä sen sijaan maun puolesta.

Söimme munakoison lisäksi grillattua broileria, jonka kruunasi salsa verden raikkaan aromikas maku. Toimii yhtä lailla ihan kaiken lihan ja kalan kanssa.

VINKKI!Kastikkeet voi tehdä jo edellisenä päivänä, jolloin grillaus sujuu nopsaan ja helposti. Mojo de ajoa kantsii tehdä kerralla isompi satsi ja laittaa jääkaappiin. Se säilyy siellä kuukauden.

VINKKI 2!Homma toimii yllättävän hyvin ja kevyemmin niin, että noukkii kypsät valkosipulinkynnet öljystä, soseuttaa ne ja jatkaa loppuun ilman öljyä. Kantsii silloin ottaa sitruksinen öljy talteen muita kokkailuja varten. 

Grillattua munakoisoa, mojo de ajo -kastikkeella ja salsa verdellä

4 hlölle lisukkeeksi

2 isompaa munakoisoa

1 annos mojo de ajo -kastiketta (kts. alla)

1 annos salsa verdeä (kts. alla)

suolaa

mustapippuria

Tee ensin kastikkeet alla olevien ohjeiden mukaan. Kuumenna grilli melko kuumaksi. Leikkaa grillin lämmetessä munakoisot parin sentin siivuiksi (pitkittäin tai poikittain, makuasia). Levitä mojo de ajo -kastike siivujen päälle, molemmin puolin, mutta yhdelläkin puolella pärjää hyvin. Mausta siivut suolalla ja pippurilla. Grillaa munakoisoihin kunnon ritiläväri ja käännä 90 astetta. Kun ristikko on paahtunut pintaan, käännä ympäri ja grillaa vielä hyvä väri toisellekin puolelle, reilu 5 min. Nosta tarjoiluastiaan tai suoraan lautasille ja lorauta päälle salsa verdeä. Tarjoile lämpöisinä.

Mojo de ajo

3 kokonaista valkosipulia, kynnet irrotettuna ja kuorittuna

1 dl oliiviöljyä

1 dl limemehua puristettuna

1 dl appelsiinimehua puristettuna

2 tl kuivattua oreganoa

0,5-1 tl chilihiutaleita

suolaa

Kuumenna uuni tai grilli 175 asteeseen. Lataa valkosipulinkynnet uunin tai grillin kestävään, pienehköön vuokaan ja kaada päälle öljyä niin paljon, että kynnet peittyvät ainaskin melkein. Laita uuniin tai grilliin ja anna kypsyä 45 min tai kunnes kynnet ovat kauniin kullanruskeat. Kaada päälle limen ja appelsiinin mehu ja anna pöhistä hiljalleen vielä 15 min, jotta kastike sakenee. Ota pois lämmöstä ja anna hetki jäähtyä. Soseuta valkosipulit haarukalla öljyn sekaan. Mausta oreganolla ja chilillä. Sekoita ennen käyttöä.

Salsa verde basilikalla

0,75 dl hienonnettua lehtipersiljaa

0,75 dl hienonnettua basilikaa

10 sardellifilettä (myös anjovis käy, maun ja koon mukaan)

1 rkl kapriksia hienonnettuna

2 tl raastettua sitruunankuorta

1 valkosipulinkynsi, pieneksi raastettuna

0,5-1 tl chilihiutaleita

1,5 dl oliiviöljyä

suolaa

lopuksi 1 rkl punaviinietikkaa

Yhdistä ainekset punaviinietikkaa lukuun ottamatta. Annan maustua huoneenlämmössä puolisen tuntia. Voit myös säilyttää jääkaapissa pari päivää. Lisää punaviinietikka sekaan juuri ennen käyttöä.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat