Grillattu häränfilee purjotuhkavoilla

MTV Oy, All rights reserved

Harmaa on ruoassa mielenkiintoinen epäväri. Mikään ruoka ei ole harmaa paitsi pilaantunut. Seuraavassa ruoassa harmaus tuo kuitenkin upean, samalla tumman, mutta myös kesäisen sävyn mukaan. Tuoreena, sulaneena voiseoksena se näyttää lautasella jopa herkulliselta. Ainakin, kun tietää, että väri tulee maukkaasta purjotuhkasta.

Purjotuhkavoi maustaa tässä Ristelin tilan Charolais-karjan ulkofileetä. Pistin kuvaan voita uusien perunoiden kanssa, jotta sen olemus tulisi paremmin esiin. Suosittelen testaamaan pientilojen lihoja paitsi pientuottajien suosimisen, myös niiden tuottaman laadun takia. Hintaeroa ei bulkkikamaan liiemmin tai ollenkaan ole. Saman tilan rasvaisesta jauhelihasta syntyi täydellisen mehevät burgeripihvit.

Lihan kylkeen paritin näytepulloksi saamani Allegrinin Palazzo della Torre 2012, jonka tummanpuhuva ja muhevan marjainen olemus pehmeillä tanniineilla komppasi hienosti grillatun naudanpihvin kanssa. Hyvä liha ansaitsee arvoisensa viinin.

Resepti löytyi Camilla LäckberginSuosikkireseptit-kirjasta. Mainio keittokirja muuten, kirjastolöytöjä!

Häränfilee purjotuhkamaustevoilla

1 kg häränfileetä

2 salottisipulia, hienonnettuna

1 nippu minttua, hienonnettuna

1 nippu lehtipersiljaa, hienonnettuna

1 rkl valkosipulijauhetta

0,5 dl valkoviinietikkaa

0,5 dl vettä

Purjotuhkavoi:

1 purjo

2 luomusitruunan mehu ja kuori

200 g huoneenlämpöistä voita

Leikkaa filee kahdeksi pitkäksi palaksi. Sekoita yhteen sipuli, minttu, persilja, valkosipulijauhe, valkoviini ja vesi. Pyöritä filee seoksessa. Laita marinoitumaan 4 tunniksi.

Tee maustevoi. Halkaise purjo pitkittäin. Erottele sen lehdet ja asettele ne vieretysten uuninkestävään vuokaan tai kuumaan grilliin. Paista mustaksi 250 asteessa grillivastuksen alla tai grillissä. Purjon tulee hiiltyä täysin, joten käsittele sitä varoen grillissä. Ota purjo pois uunista tai grillistä. Hienonna se jauheeksi. Mausta voi purjotuhkalla sekä sitruunan kuorella ja mehulla. Maista välillä. Mikäli purjotuhkaa jää yli, ota se talteen. Sitä voi käyttää myöhemmin ruoanlaitossa.

Grillaa fileetä 2-3 minuuttia molemmilta puolilta, kunnes se on toivotun kypsyistä. Vedä filee folioon ja anna tekeytyä 10 minuuttia. Leikkaa pihveiksi ja nauti purjotuhkavoin ja vaikka tomaattisalsan kera.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja