Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Grillattavien lihojen maustamisen ABC: "Voi heittäytyä aika villiksi"

Rub-mausteilla lihaan muodostuu herkullisen rapea pinta.
Rub-mausteilla lihaan muodostuu herkullisen rapea pinta.Aila Salminen
Julkaistu 13.05.2017 14:03

Kaisa Paavilainen

kaisa.paavilainen(at)mtv.fi

Grillatessa ei kannata unohtaa kunnollista maustamista. Märkämarinadien ohella kuivamaustaminen, eli rub-maustaminen on kasvattanut suosiotaan.

Mausteyritys Poppamiehen perustaja Marko Suksi arvelee rub-maustamisen suosion perustuvan nimenomaan makujen erottuvuuteen. Lihan pintaan hierotut kuivamausteet muodostavat grillissä rapean maustekaarnan, joka tuo lihaan sekä makua että rakennetta.

– Grillatessa mausteet paahtuvat siihen pintaan. Sen takia se maku on niin mukava ja intensiivinen.

Kuivamausteet eivät myöskään sotke grilliä samalla tavalla kuin öljyiset marinadit.

– Märissä marinadeissa ongelmana on se, että pintaa on vaikeampi ruskistaa ja marinadi tuppaa valumaan grillin pohjalle.

Kastiketta kannattaa sipaista pintaan vasta maustamisen loppuvaiheessa tai lautasella.

Valitse mausteet oman maun mukaan

Maustesekoituksen voi rakentaa täysin oman mielen mukaan.

– Rub-maustamisessa voi heittäytyä aika villiksi, kunhan pitää suolaisuuden sopivana, maksimissaan kolmanneksessa.

Suksi suosittelee lisäämään maustesekoitukseen myös hieman sokeria, joka tuo pintaan makeutta ja rapeutta. Muita yleisesti käytettyjä mausteita ovat sinappi, valkosipuli, mustapippuri, erilaiset chilit sekä juustokumina. Markkinoilla on myös monenlaisia valmiita sekoituksia.

– Kannattaa muistaa, että kun itse rakentaa maustesekoitusta, se tasapaino on syytä löytää. Jos joku mauste on selvästi korostunut, se voi tulla tosi rajusti sieltä läpi.

Vain suola imeytyy lihan sisään

Rub-maustaminen on myös suhteellisen nopea tapa saada lihaan makua. Suksi muistuttaa, että mausteet eivät uutu lihan sisään, oli kyseessä sitten kuivamauste tai märkämarinadi. Ainoastaan suola imeytyy ajan kanssa lihan sisälle.

Rub-mausteen voi lisätä halutessaan lihan pintaan jo muutamaa päivää ennen, mutta lihaan saa makua vaikka mausteet hieroisi pintaan vasta hieman ennen grillausta. Jos grilliin on menossa iso lihapala, sen sisään voi injektoida kuusiprosenttista suolaliuosta riittävän suolapitoisuuden saavuttamiseksi.

Kuivamausteet sopivat erinomaisesti myös grillikasvisten maustamiseen. Esimerkiksi peruna-, ja juureslohkot ja bataattipihveistä tulee herkullisen rapeita, kun ne sivelee kevyesti öljyllä ja kuivamaustesekoituksella ennen grillausta.

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Lisää aiheesta:

Maustamisen ABC – viisi toimivaa vinkkiä ja perusohjetta grillilihalleVaro tätä maustamisen emämunausta – "tällöin liha taatusti kuivuu" Lihansyöjän unelma! Perinteiselle marinadille on olemassa huomattavasti parempi vaihtoehto – oletko jo kokeillut?Unohda marinadit – näin liha kannattaa oikeasti maustaaGrillatusta lihasta entistä herkullisempaa – kokeile uutta hittitekniikkaa!Unohda perinteiset marinadit – nyt tulee rub-maustaminen
GrilliMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Grilli
  • 8.8.17:29
    Ruoka

    Pavel Tahkovuori oli lihansyöjä 26 vuotta, kunnes teki täyskäännöksen – tällaisia ruokia hän nyt grillaa

  • 23.6.17:32
    Ruoka

    Näin grillimakkaran saa säilymään jopa kuukausia

  • 1.5.17:34
    Grillaus

    Grillimakkaralla on nyt yksi selvä haastaja

  • 30.1.08:58
    Alexander Stubb

    Alexander Stubb kokeili ensi kertaa lappeenrantalaista erikoisherkkua: "Hyvinkin maukas"

  • 21.04.202315:29
    Poliisi

    Keväthuuma vei laittomuuksiin Mikkelissä: Kolmekymppiset murtautuivat rautakaupan grillikotaan "lähempi kanssakäyminen mielessä"