Grillatessa ei kannata unohtaa kunnollista maustamista. Märkämarinadien ohella kuivamaustaminen, eli rub-maustaminen on kasvattanut suosiotaan.
Mausteyritys Poppamiehen perustaja Marko Suksi arvelee rub-maustamisen suosion perustuvan nimenomaan makujen erottuvuuteen. Lihan pintaan hierotut kuivamausteet muodostavat grillissä rapean maustekaarnan, joka tuo lihaan sekä makua että rakennetta.
– Grillatessa mausteet paahtuvat siihen pintaan. Sen takia se maku on niin mukava ja intensiivinen.
Kuivamausteet eivät myöskään sotke grilliä samalla tavalla kuin öljyiset marinadit.
– Märissä marinadeissa ongelmana on se, että pintaa on vaikeampi ruskistaa ja marinadi tuppaa valumaan grillin pohjalle.
Kastiketta kannattaa sipaista pintaan vasta maustamisen loppuvaiheessa tai lautasella.
Valitse mausteet oman maun mukaan
Maustesekoituksen voi rakentaa täysin oman mielen mukaan.
– Rub-maustamisessa voi heittäytyä aika villiksi, kunhan pitää suolaisuuden sopivana, maksimissaan kolmanneksessa.
Suksi suosittelee lisäämään maustesekoitukseen myös hieman sokeria, joka tuo pintaan makeutta ja rapeutta. Muita yleisesti käytettyjä mausteita ovat sinappi, valkosipuli, mustapippuri, erilaiset chilit sekä juustokumina. Markkinoilla on myös monenlaisia valmiita sekoituksia.
