Grillattavien lihojen maustamisen ABC: "Voi heittäytyä aika villiksi"

Rub-mausteilla lihaan muodostuu herkullisen rapea pinta. Aila Salminen

Grillatessa ei kannata unohtaa kunnollista maustamista. Märkämarinadien ohella kuivamaustaminen, eli rub-maustaminen on kasvattanut suosiotaan.

Mausteyritys Poppamiehen perustaja Marko Suksi arvelee rub-maustamisen suosion perustuvan nimenomaan makujen erottuvuuteen. Lihan pintaan hierotut kuivamausteet muodostavat grillissä rapean maustekaarnan, joka tuo lihaan sekä makua että rakennetta.

– Grillatessa mausteet paahtuvat siihen pintaan. Sen takia se maku on niin mukava ja intensiivinen.

Kuivamausteet eivät myöskään sotke grilliä samalla tavalla kuin öljyiset marinadit.

– Märissä marinadeissa ongelmana on se, että pintaa on vaikeampi ruskistaa ja marinadi tuppaa valumaan grillin pohjalle.

Kastiketta kannattaa sipaista pintaan vasta maustamisen loppuvaiheessa tai lautasella.

Valitse mausteet oman maun mukaan

Maustesekoituksen voi rakentaa täysin oman mielen mukaan.

– Rub-maustamisessa voi heittäytyä aika villiksi, kunhan pitää suolaisuuden sopivana, maksimissaan kolmanneksessa.

Suksi suosittelee lisäämään maustesekoitukseen myös hieman sokeria, joka tuo pintaan makeutta ja rapeutta. Muita yleisesti käytettyjä mausteita ovat sinappi, valkosipuli, mustapippuri, erilaiset chilit sekä juustokumina. Markkinoilla on myös monenlaisia valmiita sekoituksia.

– Kannattaa muistaa, että kun itse rakentaa maustesekoitusta, se tasapaino on syytä löytää. Jos joku mauste on selvästi korostunut, se voi tulla tosi rajusti sieltä läpi.

Vain suola imeytyy lihan sisään

Rub-maustaminen on myös suhteellisen nopea tapa saada lihaan makua. Suksi muistuttaa, että mausteet eivät uutu lihan sisään, oli kyseessä sitten kuivamauste tai märkämarinadi. Ainoastaan suola imeytyy ajan kanssa lihan sisälle.

Rub-mausteen voi lisätä halutessaan lihan pintaan jo muutamaa päivää ennen, mutta lihaan saa makua vaikka mausteet hieroisi pintaan vasta hieman ennen grillausta. Jos grilliin on menossa iso lihapala, sen sisään voi injektoida kuusiprosenttista suolaliuosta riittävän suolapitoisuuden saavuttamiseksi.

Kuivamausteet sopivat erinomaisesti myös grillikasvisten maustamiseen. Esimerkiksi peruna-, ja juureslohkot ja bataattipihveistä tulee herkullisen rapeita, kun ne sivelee kevyesti öljyllä ja kuivamaustesekoituksella ennen grillausta.

***

0:29

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja