Grahampatongit - ehtii vaikka arkena

MTV Oy, All rights reserved

Patongin kunnolla tekeminen on yllättävän iso ja vaivalloinen homma. Jotta taikinaan saadaan kuplia, täytyy taikina kohota kolme päivää. Onneksi löytyy oikaisutapoja, joilla saa säädyllisen lopputuloksen aikaiseksi. Kun leipä on tuore, se on lähtökohtaisesti aina hyvä. Tästä arkeen nopea ohje makoisiin, pieniin grahampatonkeihin. Loistava keiton kylkiäinen. Kokeile myös katkarapukasarin kera kuten minä! 

HUOM!Paistoin patonkeja testissä olevan superuunin (Bosch Serie 8) leiville tarkoitetulla 4D-kiertoilmatoiminnolla höyryn kera 20 min ja sain niihin erinomaisen kuoren ja hyvän sisuksen. Laitoin ohjeeseen kuumemman ja lyhyemmän ajan, jotta kuoresta tulisi rapsakka. Kaikissa uuneissa on eroja, joten koputtele paiston loppumetreillä kuorta ja ota pois, kun kumisee lupaavasti. Tarkista, että omaan uuniisi saa laittaa vettä pohjalle. Ai niin, kohotinkin taikinaa uunissa vain reilu 30 minuuttia, koska siitä löytyy kohotustoimintokin. Koko ajan oppii lisää. :)

Grahampatongit

8 pienehköä patonkia

25 g tuorehiivaa

5 dl vettä

10 dl grahamjauhoja

3 tl suolaa

1 tl sokeria

pieni loraus oliiviöljyä

Murenna hiiva ja liuota pieneen määrään vettä. Liuota suola ja sokeri mukaan ja lisää öljy. Sekoita ainekset monitoimikoneessa tai kulhossa, mutta jätä 1-2 dl jauhoja sivuun. Vaivaa koneella taikinaa muutama minuutti ja käsin ainakin 10 min. Peitä liinalla ja anna kohota tunti.

Jauhota leivonta-alusta ja kumoa taikina siihen. Leikkaa se 8 yhtä suureen osaan (eli puolita, puolita ja puolita). Rullaa niistä pellinpituisia patonkeja ja kierrä kierteelle. Kohota patonkeja 15 minuuttia. Kuumenna sillä välin uuni 250 asteeseen. Laita syvä pelti uunin alimmalle tasolle. Laita patongit uuniin. Lisää hetken päästä 1 dl vettä pohjalla olevalle pellille. Paista patonkeja vielä 10 min. Testaa kuoren kovuutta loppumetreillä. Ota pois uunista ja anna jäähtyä mieluiten ritilän päällä. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja