Gluteenittomasta ruoasta uutta tietoa – erona ainoastaan hinta?

Gluteeniton leipä
Gluteenittoman leivän hinta voi olla moninkertainen tavalliseen verrattuna. Shutterstock

Myös ne, joilla ei ole keliakiaa, ovat alkaneet suosia gluteenittomia tuotteita terveellisempänä vaihtoehtona. Uusi tutkimus antaa osviittaa siitä, että väite terveellisyydestä ei pidäkään paikkaansa.

Peerj.com-tiedesivuston julkaisema uusi tutkimus paljastaa, että gluteenittomat tuotteet eivät välttämättä ole gluteenia sisältäviä tuotteita terveellisempiä, vaikka niiden hinta onkin huomattavasti korkeampi.

Tutkimuksen tekemiseen osallistui Wienin yliopiston ravitsemustieteen laitoksen, saksalaisen ravitsemusinstituutin epidemiologian laitoksen ja itävaltalaisen Keiser Franz Josef -sairaalan sisätautiosaston tutkijoita.

Erot pieniä

Tutkimuksen verrattiin gluteenia sisältäviä tuotteita gluteenittomiin tuotteisiin. Tutkimuksessa oli mukana 63 gluteenitonta tuotetta ja 126 gluteenia sisältävää tuotetta, joita löytyy 12 itävaltalaisesta ruokakaupasta.

Yllättävä havainto oli, että gluteenittoman ja gluteenia sisältävän ruoan välillä ei ole juurikaan eroa. Hiilihydraattien, rasvan ja kuitujen määrät eivät eronneet paljonkaan toisistaan, mutta gluteenittomien elintarvikkeiden kohdalla havaittiin proteiinipitoisuuden olevan hieman pienempi.

TIESITKÖ? Keliakia on elinikäinen vehnän, ohran ja rukiin sisältämän gluteenin aiheuttama sairaus. Keliakiaa hoidetaan yleensä gluteenittomalla ruokavaliolla. Keliakialiitto

Hinta yleensä yli kaksinkertainen

Tutkimuksessa kiinnitettiin huomiota myös tuotteiden hintaan. Kaikissa kategorioissa gluteenittomien tuotteiden hinta oli kaksinkertainen tai jopa vielä korkeampi.

Gluteenittomien tuotteiden syöminen ei välttämättä olekaan rahan arvoista, mikäli ei kärsi keliakiasta.

Lähde:  Iflscience.com

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja