Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Gluteeniton kokeiluni - miten sujui ja mitä opin?

MTV Oy, All rights reserved
Julkaistu 08.12.2013 21:22

Kolmiviikkoinen gluteeniton kokeiluni päättyi marraskuun lopussa. Halusin odottaa muutaman päivän, että näkisin, mitä gluteeniin palaaminen aiheuttaisi ennenkuin lähtisin kirjoittamaan tuntojani. Testi onnistui paremmin kuin kuvittelinkaan. Muutin jossain määrin näkemystäni ruoasta jälleen. En ollut aiemmin edes kunnolla kiinnostunut gluteenista osana ruokavaliota. Luettuani paljon gluteenin haitoista, oli asiaa tutkittava ihan oman kropan kautta. Tulipa semmoista luvattua myös vuoden ruokalupauksissani. Tässä kokemuksiani ilman perehtymistä aiheeseen etukäteen. Kukin voi aloittaa saman vaikka heti huomenna. 

Yksi olennaisimmista yllätyksistä oli nopean gluteenittomuuteen siirtymisen helppous. Ensimmäisen viikon olin hiukan hukassa, kun en tiennyt kaupassa, mitä saa ostaa ja mistä löydän kaikkea, mitä saa. Ensitunnoista kirjoitin enemmän aiemmin. Seuraavalla viikolla tilanne tasaantui ja kaupassakäynti normalisoitui. Aloin tosin suosia paremmin varustettuja ruokakauppoja, joista sain kerralla hiukan haastavampiakin raaka-aineita. Ruokavalio alkoi kääntyä automaattisesti enemmän aasialaiseen suuntaan. Siellä ei vehnää liiemmin ruokapöydässä näy ja koko gluteenittomuuden pystyi sivuuttamaan ajatuksista. Kannattaa myös muistaa, että perinteinen suomalainen pyhä kolminaisuus liha-peruna-kastike on lähtökohtaisesti gluteenitonta.

Eron huomaa heti

Kuvittelin, ettei kolmessa viikossa ehtisi välttämättä olotilassa edes huomata mitään. Erehdyin täysin. Olotilan paranemisen huomasin jo muutaman päivän jälkeen. Eikä siinä aiemmin pienintäkään valittamista ollut. Olosta tuli energisempi ja kevyempi. Tuntui kuin ruoka liikkuisi elimistössä sujuvammin, nopeammin eikä laitoja pitkin laahaten. Säästän teidät ruoansulatukseni tarkemmalta kuvaukselta sanomalla vain, ettei siinä ole ollut ennen mitään ongelmia, mutta nyt se tuntui toimivan unelman lailla. Nälkä tosin iski samalla useammin.

Suuri ongelmani on, että rakastan gluteenia. Pastaa, pizzaa, vaaleaa maalaisleipää, focacciaa, aamuista ruisleipää, gnoccheja, leipomista, taikinan sitkoa jne. Leiväntuskaan vaimo leipoi paria erinomaista siemenleipää ja korvikkeeksi maistui gluteenittomasta kaurasta ja chiansiemenistä tehty aamupuuro. Ei ne hyvää ruisleipää voita, mutta hyviä vaihtoehtoja silti. Kaksi suurinta happotestiä olivat gluteenittoman pastan ja burgerin maistaminen. Maissista tehty pasta oli superyllätys. Olen pastan suhteen varsin nirso, mutta tuon kelpuutan mukaan jatkossakin. Kannattaa kokeilla! Gluteeniton burgerisämpylä oli hiukan kuminen, mutta silti varsin kelpo korvike, mikäli vehnäistä ei pysty nauttimaan.

Vaara vaani ulkona

Kokeilun ainoat kunnon ongelmat syntyivät kodin ulkopuolella. Testiajan jokainen palaveriin hankittu tarjottava oli vehnästä tai rukiista valmistettu. Makunystyrät itkivät kieltäytyessäni graavilohileivästä. Muffineista ja pullista kieltäytyminen oli helpompaa. Raflojen lounaslistojen lukeminen tuotti sen verran turhautumista, että söin normaaliakin enemmän omia eväitä.

Kaupan gluteeniton leipähylly näytti joko säälittävältä tai ökyilyltä. Herkullisen näköinen gluteeniton juhlalimppu kustansi kahdeksan euroa. Edullisimmillaan tuoreen leivän sai neljällä eurolla. Tyydyin ostamaan tattarinäkkäriä, joka olikin ihan jees. Kruunasimme kolmiviikkoisen kokeilun blineillä. Tattarista tehdyillä tietenkin.

Gluteenikrapula

Pari päivää kokeilun päättymisen jälkeen söimme pizzaa. Aamulla olo tuntui todella tukkoiselta. Jotenkin tunsin ruoan yhä keskivartalossani hivenen epämiellyttävällä tavalla. Tajusin samalla, että tämä oli aivan normaali olotila gluteenipitoisen illallisen jälkeen. Kroppa oli tullut vain herkemmäksi ja tilanne tuli huomattua.

Mitä tästä jäi käteen? Suhtaudun ruokaan eri tavalla. Ymmärrän, milloin syön gluteenia ja pystyn halutessani kontrolloimaan sen määrää. Tutuistuin lukuisiin uusiin raaka-aineisiin, jotka opettivat kokkaamisesta jälleen paljon uutta. Valitsen jatkossa usein vaihtoehdon vehnälle. Kavahdan kuitenkin tuotteita, joissa gluteeni on korvattu epämääräisillä aineksilla. Itse tehtynä gluteenin välttäminen on helppoa. Kiinnitän huomiota ravintolan ruokalistojen G-merkkiin ja mietin, missä osassa annosta löytyy gluteenia. Otan silti rennosti. Uskon, että gluteeni on ihmiselle pahasta. Mutta rakastan sitä liikaa luopuakseni. Kuten kaikessa muussakin, otetaan kohtuudella.

PS. Testiaikana kokeiltuja reseptejä löytyy vaimon Kipparin morsian -blogista.

Kuvissa gluteenittomilla korppujauhoilla paneroitua broileria sekä juures-juustofrittataa. Alhaalla maissipastaa bolognese-kastikkeella. MTV Oy, All rights reserved

Lisää aiheesta:

Ravintola-arvostelu: Sesonki Gastro Bar, JärvenpääJarmo sairastaa ihokeliakiaa – ”Minulta on kysytty, oletko oikea keliaakikko vai muuten vaan pelle”Osaako joku muu tehdä ruokaostoksesi? MTV testasi valmiit ruokakassitMies ryhtyi kasvissyöjäksi kuukauden ajaksi – tämä oli lopputulosSirpa sairastaa keliakiaa: En osannut yhdistää vatsavaivoja viljatuotteisiinVaatteet istuvat paremmin, pömppömaha pienentyi – näin sujui kuukauden sokerilakko
gluteenigluteenitonkokeilupohdinta
MTV Oy, All rights reserved