Kolmiviikkoinen gluteeniton kokeiluni päättyi marraskuun lopussa. Halusin odottaa muutaman päivän, että näkisin, mitä gluteeniin palaaminen aiheuttaisi ennenkuin lähtisin kirjoittamaan tuntojani. Testi onnistui paremmin kuin kuvittelinkaan. Muutin jossain määrin näkemystäni ruoasta jälleen. En ollut aiemmin edes kunnolla kiinnostunut gluteenista osana ruokavaliota. Luettuani paljon gluteenin haitoista, oli asiaa tutkittava ihan oman kropan kautta. Tulipa semmoista luvattua myös vuoden ruokalupauksissani. Tässä kokemuksiani ilman perehtymistä aiheeseen etukäteen. Kukin voi aloittaa saman vaikka heti huomenna.
Yksi olennaisimmista yllätyksistä oli nopean gluteenittomuuteen siirtymisen helppous. Ensimmäisen viikon olin hiukan hukassa, kun en tiennyt kaupassa, mitä saa ostaa ja mistä löydän kaikkea, mitä saa. Ensitunnoista kirjoitin enemmän aiemmin. Seuraavalla viikolla tilanne tasaantui ja kaupassakäynti normalisoitui. Aloin tosin suosia paremmin varustettuja ruokakauppoja, joista sain kerralla hiukan haastavampiakin raaka-aineita. Ruokavalio alkoi kääntyä automaattisesti enemmän aasialaiseen suuntaan. Siellä ei vehnää liiemmin ruokapöydässä näy ja koko gluteenittomuuden pystyi sivuuttamaan ajatuksista. Kannattaa myös muistaa, että perinteinen suomalainen pyhä kolminaisuus liha-peruna-kastike on lähtökohtaisesti gluteenitonta.
Eron huomaa heti
Kuvittelin, ettei kolmessa viikossa ehtisi välttämättä olotilassa edes huomata mitään. Erehdyin täysin. Olotilan paranemisen huomasin jo muutaman päivän jälkeen. Eikä siinä aiemmin pienintäkään valittamista ollut. Olosta tuli energisempi ja kevyempi. Tuntui kuin ruoka liikkuisi elimistössä sujuvammin, nopeammin eikä laitoja pitkin laahaten. Säästän teidät ruoansulatukseni tarkemmalta kuvaukselta sanomalla vain, ettei siinä ole ollut ennen mitään ongelmia, mutta nyt se tuntui toimivan unelman lailla. Nälkä tosin iski samalla useammin.


