Glögiasiantuntija tyrmää rusinat ja mantelit: ”Ainahan niitä voi sekaan laittaa, mutta itse en tekisi sitä!”
Perinteisesti glögimukin pohjalle lisätään manteleita ja rusinoita, mutta oletko koskaan tullut ajatelleeksi, miksi näin on? Glögiasiantuntija antaa nyt vastauksen monen mieliä kaihertaneeseen kysymykseen.
Blossa-glögin ”äiti” Åsa Orsvärnin mukaan tarkkaa tietoa suosittujen glögilisukkeiden alkuperästä ei ole, mutta tapa nojaa vahvasti perinteisiin.
– Se on perinne ja liittyy jouluun. Pohjoismaissa käytetään paljon manteleita ja rusinoita muutenkin joulun aikaan, Orsvärn kertoo Makuja.fi:lle.
Tiesitkö? Glögi on ollut suosittu joulujuoma jo 1890-luvulta lähtien. Glögi tulee ruotsinkielisestä sanasta glödga eli hehkuttaa.
– Kun katsotaan glögin historiaa kauas taaksepäin, myös todella vanhoista resepteistä löytyy manteleita ja rusinoita.
Manteleiden ja rusinoiden lisääminen saattaa osaltaan liittyä myös juoman statukseen. Glögiä pidettiin nimittäin alkuaikoina vahvasti rikkaiden juomana, ja siihen aikaan kalliiden manteleiden ja rusinoiden lisääminen juomaa nosti glögin arvostusta entisestään.
Kesti pitkään, ennen kuin glögi rantautui niin kutsutuksi kansanjuomaksi.
Rusinat ja mantelit eivät sovi joka glögiin
Aikoinaan rusinoita ja manteleita ei tarvinnut ostaa erikseen, vaan niitä myytiin glögin mukana pienissä pusseissa. Tämä tapa johti kuitenkin erikoiseen lieveilmiöön.
– Ihmiset ostivat glögiä vain saadakseen näitä kalliita raaka-aineita itselleen, Orsvärn kertoo.
Vaikka manteleiden ja rusinoiden lisäämisellä glögiin on pitkät perinteet, Orsvärn ei suosittele niitä lisättäväksi suosittujen vuosikertaglögien, kuten tämän vuoden sitruunalikööristä inspiraationsa saaneen Blossan joukkoon.
– Ainahan niitä voi sekaan laittaa, mutta itse en tekisi sitä! Orsvärn toteaa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Airfryer-munkit – Liisan helppo ohje pikamunkkeihin
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Piknikin pelastava pastasalaatti
-
Yhdessä astiassa: Juureksia ja broileria
-
Nopeat bebe-leivokset
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nopeat kalkkunawrapit