Raaka-ainepula piinaa suomalaista Tornio Distillery -tislaamoa.
Tornio Distilleryn uutuusgini Lójhtu – The Magical Gin of Lapland julkistettiin huhtikuussa ja se on saanut jo kolme kansainvälisesti arvostettua palkintoa. Nyt tislaamoa on kohdannut yllättävä raaka-ainepula, Tornio Distilleryn tiedotteessa kerrotaan.
– Halusimme vangita Lapin taianomaiset aromit giniimme, joten Lójhtu tehtiin raaka-aineet edellä, Tornio Distilleryn toimitusjohtaja Kaj Kostiander kertoo.
– Kotimaiset raaka-aineet olivat ainoa vaihtoehto, sillä esimerkiksi suomalainen katajanmarja on pehmeydessään ja aromikkuudessaan ylivoimainen eteläisiin sukulaisiinsa verrattuna, hän täsmentää.
Kotimainen katajanmarja lopussa
Menekin kasvu on kuitenkin ajanut yhtiön vaikeuksiin: Kotimaista katajanmarjaa ei saa. Lappilainen kuivattu väinönputken juuri on myös kiven alla.
Marginaaliseksi premium-tuotteeksi tarkoitetun ginin menekkiä on lisännyt mitaleiden lisäksi keväällä lanseerattu, Lójhtu-ginistä ja hillasta makunsa saava Hilla Cloudberry Longdrink, joka on saavuttanut kesän aikana hurjan suosion.
– Nyt kun kysynnän vuoksi moninkertaistamme tuotannon, katajanmarjan toimittajat myyvät eioota, Kostiander surkuttelee.
Toimitusjohtajan mukaan katajanmarjan vaihtaminen esimerkiksi virolaiseen halventaisi kustannuksia merkittävästi, mutta samalla katoaisi menestysginin tavaramerkiksi muodostunut pehmeys. Etelän katajanmarjat ovat pippurisia.
