Giniä myyvä suomalaisfirma joutui yllättävään ahdinkoon: Juoma menestyi "liian hyvin" – raaka-aineelle kävi köpelösti

Lojhtu gini
Tornio Distilleryn toimitusjohtaja Kaj Kostiander kertoo Lojhtun oleellisen raaka-aineen, kotimaisen katajanmarjan olevan lopussa raaka-aineen toimittajilta. Lojhtu

Raaka-ainepula piinaa suomalaista Tornio Distillery -tislaamoa. 

Tornio Distilleryn uutuusgini Lójhtu – The Magical Gin of Lapland julkistettiin huhtikuussa ja se on saanut jo kolme kansainvälisesti arvostettua palkintoa. Nyt tislaamoa on kohdannut yllättävä raaka-ainepula, Tornio Distilleryn tiedotteessa kerrotaan. 

– Halusimme vangita Lapin taianomaiset aromit giniimme, joten Lójhtu tehtiin raaka-aineet edellä, Tornio Distilleryn toimitusjohtaja Kaj Kostiander kertoo.

– Kotimaiset raaka-aineet olivat ainoa vaihtoehto, sillä esimerkiksi suomalainen katajanmarja on pehmeydessään ja aromikkuudessaan ylivoimainen eteläisiin sukulaisiinsa verrattuna, hän täsmentää.

Kotimainen katajanmarja lopussa

Menekin kasvu on kuitenkin ajanut yhtiön vaikeuksiin: Kotimaista katajanmarjaa ei saa. Lappilainen kuivattu väinönputken juuri on myös kiven alla.

Marginaaliseksi premium-tuotteeksi tarkoitetun ginin menekkiä on lisännyt mitaleiden lisäksi keväällä lanseerattu, Lójhtu-ginistä ja hillasta makunsa saava Hilla Cloudberry Longdrink, joka on saavuttanut kesän aikana hurjan suosion.

– Nyt kun kysynnän vuoksi moninkertaistamme tuotannon, katajanmarjan toimittajat myyvät eioota, Kostiander surkuttelee.

Toimitusjohtajan mukaan katajanmarjan vaihtaminen esimerkiksi virolaiseen halventaisi kustannuksia merkittävästi, mutta samalla katoaisi menestysginin tavaramerkiksi muodostunut pehmeys. Etelän katajanmarjat ovat pippurisia.

– Siispä haastamme suomalaiset katajanmarjan poimintaan, Kostiander heittää.

Tornion Panimo aloittaa sosiaalisessa mediassa katajanmarjojen keruukampanjan. Tislaamon takana toimiva panimoyhtiö antaa ohjeet katajanmarjan keruuseen ja lupaa ostaa marjaa hyvällä hinnalla, kunhan se on varmasti kotimaista. 

– Olemme ennenkin kokeneet yhteisön positiivisen voiman ja uskomme, että saamme pidettyä ginimme aidosti kotimaisena joukkovoimalla, Kostiander sanoo toiveikkaana.

– Kannattaa kuitenkin muistaa, että katajanmarjaa ei saa poimia ilman maanomistajan lupaa, hän tähdentää.

Lähde: Tornio Distillery

***

7:31

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja