Focaccia - helppoa ja herkullista

MTV Oy, All rights reserved

Leipominen on hauskaa puuhaa ja focaccian pyöräyttäminen yksi helpoimmista urakoista. Tässä on vaikea epäonnistua ja lopputulos on huikaisevan maukas ja monikäyttöinen leipä. Kesällä on suunnitteilla reissata focaccian kotikaupunkiin, Genovaan. Siispä eräs keittiöni klassikkoresepteistä jakoon.

Ohjetta voi muokata monin tavoin. Mukaan voi laittaa oliiveja, aurinkokuivattuja tomaattia, pinaattia, erilaisia yrttejä, juustoja, sardellia ym. ym. Italialaisen keittiön ydinneuvoa kunnioittaen, käytä mahdollisimman laadukkaita raaka-aineita. Oliiviöljyn merkitys korostuu jälleen. Ja vaivauksen. Jos et omista konetta, jaksa vaivata tarpeeksi taikinasitkon synnyttämiseksi. Tyyli on varsin vapaa.

Nauti focacciaa viinin ja juustojen kera, antipastojen seurassa tai ruoan kyljessä. Italialaiset eivät liiemmin syö leipää pastan eikä ainakaan pizzan kera, mutta muuten se on jossain muodossa olennainen osa ateriaa.

VINKKI! Jos leipää jää yli, älä vaan heitä sitä hivenen kuivahtaneena pois. Focaccia on yksi parhaista crostini-pohjista. Paahda tai grillaa rapsakaksi, hiero pintaan valkosipulia, lorauta päälle hiukan hyvälaatuista oliiviöljyä ja kruunaa mieleisellä täytteellä. Loistava antipasto!

Focaccia

7 dl vehnäjauhoja

3,5 dl lämmintä vettä

1/2 pakettia hiivaa

0,5 dl oliiviöljyä + voiteluun

2 tl suolaa

sormisuolaa

tuoretta rosmariinia

Sekoita kulhossa yhteen hiiva, suola ja vesi ja anna liueta. Kaada mukaan jauhot ja oliiviöljy. Vaivaa 15 minuuttia. Peitä kulho liinalla ja laita lämpimään paikkaan kohoamaan tunniksi. Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen. Voitele uunivuoka oliiviöljyllä. Kaada taikina vuokaan. Pistele pintaan reikiä. Kaada päälle hiukan oliiviöljyä, mutta niin, että sitä on kunnolla kaikkialla pinnalla. Painele rosmariinia kiinni pintaan. Ripottele päälle sormisuolakiteitä. Laita uuniin ja paista 25-30 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin kullanruskea.

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!