Filippiiniläinen Adobo-kana

Täydellinen ruoka, kun haluat syödä hyvin ja päästä helpolla. Kunhan laitat kanan marinadiin edellisenä päivänä.

Filippiiniläinen keittiö on itselleni täysin vieras Adobo-kastiketta lukuun ottamatta. Adobo-kanaa pidetään maan epävirallisena kansallisruokana. Itse soosista on miljoona versiota ja kullakin perheellä omansa ellei jopa kullakin perheenjäsenellä oma tapansa sen valmistamiseen. Ruokalaji on saanut syntynsä espanjalaismiehityksen aikaan. Nimi viittaa espanjankielen adobar-sanaan eli marinadiin, kastikkeeseen tai mausteseokseen. Espanjalaiset kypsensivät lihansa viinietikassa, jotta se säilyisi mahdollisimman pitkään. Lue aiheesta lisää Wikipediasta.

Maun ydin pohjaa kolmen liittoon: viinietikkaan, soijaan ja valkosipuliiin. Niistä saadaan marinadin pohja, jossa kana kylpee muutaman tunnin tai yön yli. Sen jälkeen kokkaaminen onkin hirmu simppeliä. Paistat vain kanan ja keität marinadia kokoon riisin kypsentyessä. Loistava ruoka, kun haluat päästä helpolla.

Äläkä pelästy marinadiaineksien määriä. 15 valkosipulinkynttä tai 5 cm pala inkivääriä kuulostaa hurjalta, mutta niiden maku pehmenee reilusti soijan, riisiviinietikan ja sokerin seurassa.

Adobo-kana
4 hlölle
12 kananuijaa
15 valkosipulinkynttä, rouheasti hienonnettuna
2,5 dl riisiviinietikkaa
2 dl soijaa
3 thai-chiliä, sellaisia pieniä punaisia, halkaistuna pitkittäin
5 cm pala inkivääriä, rouheasti hienonnettuna
2 rkl kokonaisia mustapippureita
2 rkl ruskeaa sokeria
3 laakerinlehteä
kasviöljyä
kevätsipulia, siivutettuna
kypsää riisiä
korianteria

Sekoita kulhossa riisiviinietikka, soija, valkosipuli, chilit, inkivääri, mustapippurit, sokeri ja laakerinlehdet. Lisää mukaan kananuijat ja pyöräytä. Laita marinoitumaan jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi, mieluiten yön yli.

Kuumenna pannu ja lisää pohjalle hiukan kasviöljyä. Laita kananuijat paistumaan ja anna niiden nahkan karamellisoitua rapsakaksi muutaman minuutin ajan. Lisää mukaan marinadi ja 1 dl vettä. Peitä kannella ja anna pöhistä melko miedolla puolisen tuntia. Ota kansi pois ja käännä nuijia. Anna vielä kypsyä hiljalleen vajaa puoli tuntia.

Tarjoile riisin ja kevätsipulin kera. Valele kanan pintaa kastikkeella. Ripottele päälle tuoretta korianteria.


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat